Connect with us

Studiu Pluxee: 70% din forța de muncă provine de la firmele mici și mijlocii

Doris Dezzani Chief Marketing Officer Pluxee Romania - Moldova Invest

Național

Studiu Pluxee: 70% din forța de muncă provine de la firmele mici și mijlocii

Având ca scop oferirea unei imagini detaliate asupra modului în care IMM-urile își recrutează și motivează angajații, studiul a vizat, de asemenea, identificarea principalelor provocări, tendințe și dinamici din mediul antreprenorial pe piața muncii. „Talent Insight. Piața Muncii și IMM-urile” face parte din strategia pe termen lung a Pluxee România de a sprijini mediul antreprenorial local, compania deservind în prezent peste 25.000 de IMM-uri și mai mult de 500.000 de angajați ai acestora.

Inflația, modificările fiscale și lipsa forței de muncă sunt principalele provocări externe care afectează performanța IMM-urilor din România.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale și soluții pentru creșterea implicării angajaților la locul de muncă, prezintă rezultatele studiului „Talent Insight. Piața Muncii și IMM-urile”, realizat în colaborare cu Ipsos România.

Deficitul forței de muncă continuă să fie o problemă semnificativă pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din România în 2024, cu aproape o treime dintre patroni plângându-se de „salariile necorelate cu experiența candidaților”, potrivit unui studiu recent publicat joi.
Recrutarea și retenția angajaților reprezintă a doua mare preocupare a antreprenorilor legată de piața forței de muncă, fiind aproape la același nivel cu provocarea legată de așteptările salariale care nu sunt corelate cu experiența candidaților.
Un sector antreprenorial puternic este esenţial pentru o eco­nomie sănătoasă. În con­textul economiei globale, 70% din forţa de muncă provine din sectorul IMM. Obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030 vor putea fi atinse doar cu ajutorul acestui sector, prin aco­perirea cererii de locuri de muncă, a contribuţiei la starea de bine a oamenilor şi cu soluţii pentru transformare sustenabilă. Din acest punct de vedere, al reprezentativităţii IMM-urilor, România este aliniată cu media globală. Aproape 7 din 10 an­gajaţi români lucrează într-un IMM”, spune Doris Dezzani, chief marketing officer, Pluxee România.

Lipsa personalului se situează printre primele trei provocări pentru companiile antreprenoriale, relevă studiul „Talent Insight. Piața muncii și IMM-urile”, realizat de Pluxee România, partener pentru beneficii extrasalariale, în colaborare cu firma de cercetare Ipsos România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada A8: Dezbatere intensă asupra costului și necesității investiției

Ce arată studiul privind IMM-urile din România:

  • Inflația afectează 52% dintre IMM-uri.
  • Schimbările fiscale sunt resimțite de 45% dintre IMM-uri.
  • Deficitul de forță de muncă îngreunează activitatea pentru 33% dintre IMM-uri.
  • Aproape jumătate dintre IMM-urile cu peste 50 de angajați consideră lipsa specialiștilor ca principal factor care le afectează performanța.
  • „Salariile necorelate cu experiența candidaților” sunt o problemă pentru 32% dintre angajatori.
  • Motivarea și păstrarea angajaților, precum și discrepanțele între CV și experiența reală, sunt principalele provocări pentru 30% dintre IMM-uri.
În cazul IMM-urilor mai mici (cu mai puțin de 50 de angajați), metodele preferate de recrutare sunt următoarele, conform studiului Pluxee:
  • Recrutarea internă prin recomandări de la angajați – 42%
  • Publicarea anunțurilor pe platformele de recrutare tradiționale – 41%
  • Aproximativ un sfert dintre antreprenori utilizează oportunitățile de stagii în companie pentru a forma și recruta viitorii angajați.

Studiul “Talent Insight. Piața Muncii și IMM-urile”, pe care îl facem public astăzi, reprezintă un demers esențial în contextul în care se așteaptă ca sectorul IMM să ridice nivelul economic al țării dar și calitatea vieții a unei mari părți din populație. Mai mult, ajută companiile din mediul IMM să înțeleagă mai bine unde se află în prezent și ce pot face pentru a crea branduri de angajator care să răspundă pozitiv și eficient preocupărilor și așteptărilor angajaților, să fie competitive pe piață.” susține Doris Dezzani, Chief Marketing Officer Pluxee România.

Pluxee și-a reafirmat angajamentul față de mediul antreprenorial din România prin diverse acțiuni și inițiative de susținere. În 2023, compania a colaborat cu Startarium pentru a sprijini competiția „Românii sunt antreprenori”, care celebrează spiritul de afaceri din România, adresându-se atât antreprenorilor la început de drum, cât și celor care doresc să-și dezvolte ideile. Începând cu luna martie a acestui an, Pluxee a lansat Pluxee IMM Connect, o platformă dedicată educației și inspirației antreprenoriale, continuând astfel susținerea mediului de afaceri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Piața volantă „Din drag de Bucovina”: Un impuls pentru micii producători și repatrierea românilor

Studiul‚ Talent Insight. Piața muncii și IMM-urile’ reprezintă o analiză complexă a relației dintre IMM-uri și angajații acestora, subliniind fundamentul solid al unui parteneriat bazat pe încredere și respect reciproc, dar și obstacolele întâmpinate. Este impresionantă abilitatea antreprenorilor de a crea, uneori poate intuitiv, acel climat informal, creativ și dinamic care îi inspiră și îi ajută pe angajații talentați să își descopere și să își utilizeze la maxim potențialul și abilitățile.

Studiul lansează provocarea pentru antreprenorii români să profite de ocazia care li se oferă: aceea de a reinventa regulile jocului pe piața muncii, de a construi branduri puternice de angajator, care să atragă și să inspire o întreagă generație de profesioniști pentru a defini viitorul muncii în România. Rezultatele oferă o perspectivă clară, complexă și utilă cu privire la instrumentele pe care IMM-urile le au la îndemână pentru a putea recruta corect și a reține talentele, pe o piață a forței de muncă din ce în ce mai dinamică și provocatoare.”, declară Alina Stepan, CEO Ipsos România.

Deficitul de forță de muncă printre primele trei provocări ale companiilor antreprenoriale

Pentru jumătate din IMM-uri, inflația reprezintă o provocare semnificativă, afectând activitatea acestora în România, iar schimbările fiscale sunt resimțite de aproape jumătate dintre acestea, iar deficitul de forță de muncă îngreunează activitatea pentru o treime dintre aceste companii, constituind cele mai semnificative provocări externe pentru performanța lor în România. În rândul IMM-urilor cu peste 50 de angajați, lipsa specialiștilor este considerată principalul factor care afectează performanța acestora.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Rezervele valutare ale României depășesc 71 miliarde de euro. Care sunt statele europene situate la vârful clasamentului mondial?

De asemenea, pentru 32% dintre angajatori, salariile care nu sunt în concordanță cu experiența candidaților reprezintă o problemă, în timp ce retenția și motivarea angajaților, alături de discrepanțele între CV-uri și experiența reală, sunt provocări semnalate de 30% dintre IMM-uri pe piața forței de muncă.

În ceea ce privește selecția candidaților, platformele dedicate de recrutare sunt folosite de 58% dintre IMM-urile cu peste 50 de angajați, agențiile de recrutare sunt preferate de 39%, recomandările angajaților sunt utilizate de 38%, iar platformele noi de anunțuri sunt adoptate de 36% dintre acestea.

În contrast, 42% dintre IMM-urile mai mici (sub 50 de angajați) preferă în primul rând recomandările interne din partea angajaților, urmate de publicarea anunțurilor pe platformele de recrutare tradiționale, preferate de 41% dintre acestea.

Românii care lucrează în alte tipuri de companii ar putea fi atrași să aleagă un loc de muncă într-un IMM din mai multe motive: un salariu competitiv, decisiv pentru 75% dintre respondenți, un pachet de beneficii extrasalariale atractiv, important pentru 62% dintre aceștia, o cultură organizațională în concordanță cu așteptările lor, valorizată de 61%, oportunități de dezvoltare în carieră apreciate de 57%, și un program de lucru flexibil, atractiv pentru 41% dintre angajați.

Studiul „Talent Insight. Piața Muncii și IMM-urile” a fost realizat de Pluxee România, împreună cu Ipsos România, în perioada aprilie – mai 2024. Eșantionul cuprinde 300 de antreprenori sau manageri din mediul IMM și 500 de angajați din IMM-uri sau care declară că intenționează să se angajeze într-un IMM, ambele categorii din mediul preponderent urban. Datele au fost culese prin chestionare aplicate online, cât și la sediul companiilor.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top