Connect with us

Studiu Romanian Software: 1 din 2 specialişti HR întâmpină provocări în implementarea modificărilor legislative în mod corect

lansare studiu de piata - Moldova Invest

Național

Studiu Romanian Software: 1 din 2 specialişti HR întâmpină provocări în implementarea modificărilor legislative în mod corect

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În ultimul an, echipa de experți în legislație și fiscalitate colorful.hr au încercat să răspundă la modificările legislative, oferind webinarii gratuite și realizând un studiu care să surprindă peisajul resurselor umane în 2023. Ei și-au propus să exploreze în profunzime modul în care specialiștii HR au reușit să treacă prin toate schimbările, evaluându-le atitudinile, dar și strategiile de adaptare în fața incertitudinilor legislative. Studiu Romanian Software: 1 din 2 specialişti HR întâmpină provocări în implementarea modificărilor legislative în mod corect.

Studiul are la bază răspunsurile reprezentanţilor HR din 300 de companii româneşti, companii de toate dimensiunile, atât din Bucureşti, cât şi din celelalte oraşe ale ţării. Studiul şi-a propus nu doar să realizeze o radiografie a pieţei muncii, ci şi să ofere soluţii concrete specialiştilor HR de a se adapta într-o piaţă a muncii cu legislaţie schimbătoare.

statistica colorful.hr - Moldova Invest

În acest scop, au fost analizate mai multe teme de interes: atitudinile şi îngrijorările legate de legislaţia fluctuantă şi resursele interne, provocările operaţionale, gestionarea schimbărilor legislative, strategii de adaptare, priorităţile şi obiectivele pentru 2024.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România achiziționează sisteme de artilerie de 1 miliard de dolari de la firma sud-coreeană Hanwha Aerospace

Participarea activă a unui număr atât de mare de specialiști din diverse industrii ne-a ajutat să înțelegem mai bine provocările întâmpinate și soluțiile aplicate, contribuind astfel la dezvoltarea unor strategii eficiente pentru întreaga comunitate de HR.

Şase din zece (60%) specialişti de Resurse Umane (HR) sunt îngrijoraţi de frecvenţa schimbărilor legislative, iar o pondere şi mai mare (80%) se aşteaptă, în 2024, la un număr la fel de mare de modificări legislative, precum în anii anteriori, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marţi.

Potrivit cercetării Romanian Software, în ceea ce priveşte frecvenţa schimbărilor legislative în zona de HR, 29% dintre respondenţi s-au declarat neutri şi doar 10% nu au griji legate de acest aspect. Cu toate acestea, cei mai mulţi specialişti de Resurse Umane (60%) şi-au exprimat îngrijorarea privind dificultatea de a implementa modificările apărute în legislaţie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada Zimbor – Poarta Sălajului, lot finanțat cu 837 de milioane lei, înregistrează progrese remarcabile

Am vrut să realizăm un studiu despre rezilienţă în faţa schimbării. În 2023, specialiştii HR s-au confruntat cu peste 80 de modificări legislative. De la schimbări în raportarea fiscală, la reconfigurări ale salariului minim şi taxarea beneficiilor în natură, fiecare modificare a adus cu sine provocări distincte, dar şi oportunităţi strategice. A fost greu? A fost uşor? Cum s-au adaptat? Ne dorim ca rezultatele obţinute să ofere o analiză a modului în care specialiştii în HR au reuşit să treacă prin toate schimbările, evaluându-le atitudinile, dar şi strategiile de adaptare în faţa incertitudinilor legislative.” – a declarat Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software.

Cum arată lucrurile în departamentele de HR?

32.5% dintre specialiști HR recunosc lipsa de angajați specializați în departamente și dificultăți în a găsi profesioniști capabili să monitorizeze, evalueze și implementeze schimbările legislative. Această situație poate duce la întârzieri în adaptare și la riscuri de neconformitate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vizita lui Alexandru Rogobete în Emiratele Arabe Unite: Pași importanți în digitalizarea sănătății din România

statistica colorful.hr2 - Moldova Invest

O abordare alternativă este formarea angajaților din afara departamentului (23%). Această strategie vizează creșterea gradului de conștientizare și a capacității de a gestiona schimbările legislative la nivelul întregii organizații.

1 din 3 companii a resimțit un impact major în procesele de resurse umane în urma modificărilor legislative din 2023

statistica colorful.hr3 - Moldova Invest

32.8% dintre respondenți declară un impact major, necesitând ajustări substanțiale ale procedurilor și politicilor interne. În total, peste 86% dintre companii au fost nevoite să facă modificări pentru a se conforma noilor legi, iar doar un procent minor (aproximativ 13%) nu a fost afectat semnificativ sau deloc.

Romanian Software, parte a grupului SD Worx şi unul dintre liderii pieţei de software în domeniul resurselor umane, anunţă rezultatele studiului „Strategii de HR în 2024: Conformitate legislativă şi eficienţă în salarizare şi administrare de personal”.

colorful.hr este o platformă dedicată de HCM (Human Capital Management) dezvoltată de compania Romanian Software.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top