Connect with us

Taxa pe lux. Cine sunt românii care vor trebui să o plătească?

Taxa pe lux 2024 pana la ce data trebuie platita cum se calculeaza si cine trebuie sa o achite 1024x683 1 - Moldova Invest

Național

Taxa pe lux. Cine sunt românii care vor trebui să o plătească?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

O nouă obligație fiscală intră în vigoare în n România! Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe să trimită notificări pentru plata “taxei pe lux”.

Această taxă a fost adoptată anul trecut și devine aplicabilă începând cu anul curent. Conform prevederilor legale, cetățenii români care dețin proprietăți imobiliare sau mașini evaluate la peste jumătate de milion de euro sunt obligați să plătească această nouă taxă. ANAF va începe să trimită înștiințări către persoanele care se încadrează în această categorie, în vederea respectării noii obligații fiscale.

Potrivit reglementărilor, românii care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Același impozit se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deficitul bugetar a crescut la 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului

Astfel, conform prevederilor legale, impozitul special va viza casele și autoturismele cu valoare ridicată, și anume:

– persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, dețin clădiri rezidențiale în proprietate sau proprietate comună în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro);

– persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Analiză: Disparitățile salariale și economice în România cu accent pe Regiunea Nord-Est

Este important de subliniat că “taxa pe lux” trebuie achitată pentru întregul an fiscal, iar contribuabilii sunt responsabili să o calculeze, să o declare și să o plătească la ANAF până la data de 30 aprilie inclusiv, pentru proprietăți, și până la data de 31 decembrie inclusiv, pentru mașini, în fiecare an fiscal corespunzător.

În ceea ce privește impozitul aplicabil mașinilor, suma se datorează pentru o perioadă de cinci ani, începând de la data predării-primirii autovehiculului. Această regulă are în vedere durata de utilizare și deprecierea autoturismului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ROBOR a atins cea mai mică valoare din ultimii doi ani

În cazul imobilelor, modalitatea de declarare a impozitului special în situația în care clădirile sunt deținute în cotă-parte rămâne sub semnul întrebării. Este neclar dacă este suficientă depunerea declarației privind impozitul special de către un singur coproprietar sau dacă fiecare coproprietar trebuie să declare impozitul special pentru cota sa de proprietate. În această situație, obligația de raportare poate fi influențată de procentul de cotă-parte deținut de fiecare coproprietar, conform unei analize realizate de EY România.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top