Connect with us

Taxa „pe soare” va fi abrogată. Burduja: „Comisia Europeană ne-a răspuns că nu este obligatorie!”

WhatsApp Image 2023 08 09 at 12.00.36 1 - Moldova Invest

Național

Taxa „pe soare” va fi abrogată. Burduja: „Comisia Europeană ne-a răspuns că nu este obligatorie!”

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat luni că Ministerul va prezenta o propunere de abrogare a “taxei pe soare” pentru prosumatori printr-o ordonanță de urgență.

Această decizie vine în urma răspunsului Comisiei Europene, care a subliniat că fiecare stat este liber să decidă dacă implementează sau nu acest impozit.

„Ministerul Energiei susține eliminarea taxei pe soare. De altfel, avem și răspunsul formal de la Comisia Europeană, care ne permite abrogarea acelui articol”, a spus Burduja.

Comisia Europeană a precizat că este vorba despre o clauză de tipul „poate”, adică fiecare țară decide dacă o va implementa sau nu.

„O vom abroga prin ordonanță de urgență”, a completat Burduja.

Povestea “taxei pe soare” a început odată cu adoptarea unei ordonanțe de urgență care a dat posibilitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să impună taxe prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, în cazul în care producția lor de energie electrică depășește 8% din totalul capacităților de producție din România. Deși la momentul respectiv, acum doi ani, Guvernul a asigurat că nu intenționează să pună în aplicare această măsură, ci că aceasta este o conformare la o directivă europeană, recent o asociație a prosumatorilor a readus discuția în atenția publicului. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat cu o lună în urmă că va aboli această taxă, cu condiția să primească asigurări de la Comisia Europeană că nu există niciun risc de infringement.

Moldova Invest îți recomandă și ...   FERM 2024 | Mesajul Directorului ADR Nord, Maria PRISACARI

Legislația relevantă, pe scurt, este cuprinsă în Ordonanța de Urgență nr. 163 din 2022, care permite autorităților să impună taxe proporționale prosumatorilor, în conformitate cu articolul 21, alineatul 3. Această taxare ar putea fi implementată după o evaluare a costurilor și beneficiilor efectuată de către ANRE. În momentul adoptării ordonanței, acum doi ani, opinia publică s-a revoltat la ideea de a taxa prosumatorii care utilizează energia solară pentru consumul propriu, ceea ce a dus la denumirea populară de “taxa pe soare”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova va beneficia de finanțare suplimentară din partea SUA

Guvernul a justificat inițial această măsură ca fiind o simplă transpunere a unei directive europene, care permite statelor membre să introducă astfel de taxe pentru a evita dezechilibrele în rețea. Cu toate acestea, nu s-a avut intenția de a aplica această taxă în România. Subiectul a fost readus în atenție acum o lună de către Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), care a cerut eliminarea completă a acestui paragraf din lege pentru a preveni posibilitatea introducerii acestei taxe.

Președintele APCE, Dan Pîrșan, a declarat că a trimis o scrisoare către Comisia Europeană în scopul clarificării dacă există vreo dispoziție în legislația europeană care impune României introducerea “taxei pe soare”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   FERM 2024 | Mesajul Directorului General Parcuri Industriale Bucovina S.A., Gheorghe GUTT

„Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei”, spune Pîrșan.

„Așadar, introducerea “taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România. Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene”, a adăugat reprezentantul prosumatorilor.

Conform datelor ANRE, în acest moment în România există peste 110.000 de prosumatori care au o putere instalată de circa 1.400 de MW. Tendința este în creștere.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top