Connect with us

Taxă suplimentară pe cfira de afaceri a băncilor. Impactul asupra sectorului financiar din România

marcel bolos - Moldova Invest

Național

Taxă suplimentară pe cfira de afaceri a băncilor. Impactul asupra sectorului financiar din România

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Taxa adițională pe care Statul plănuiește să o impună băncilor va aduce un miliard de euro. Dar o astfel de măsură necesită modificări semnificative ale regulilor fiscale și financiare

Aplicarea unei taxe de 1% pe cifra de afaceri, în plus față de impozitul de 16% pe profit, va majora obligațiile băncii cu 2,78 ori, conform experților din domeniul financiar-bancar. Asta înseamnă aproximativ 5 miliarde de lei la buget.

Guvernul vizează obținerea a peste două miliarde de lei din taxarea suplimentară a băncilor, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Una dintre variantele discutate pentru această taxare suplimentară a fost introducerea ajustorului fiscal sau taxarea cu 1% a cifrei de afaceri a băncilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Direcția Silvică Suceava desfășoară activități ample pentru menținerea echilibrului ecologic, a biodiversității și pentru REGENERAREA PĂDURILOR

O astfel de taxă ar duce la o reducere a marjei brute a băncilor cu 25%, au avertizat experții în domeniul financiar. Pentru a implementa o taxă de 1% pe cifra de afaceri, guvernul trebuie să schimbe legislația astfel încât să includă toate veniturile minus cheltuielile în definiția cifrei de afaceri la bănci.

Surse din industria bancară au indicat că autoritățile sunt dispuse să modifice legislația pentru a permite introducerea taxei de 1% pe cifra de afaceri a băncilor. În prezent, conform Codului Fiscal și a legii privind societățile comerciale, cifra de afaceri include totalitatea veniturilor din activitatea comercială, dar nu cuprinde veniturile financiare sau excepționale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creștere de peste 30% a exporturilor de cereale:  România se menține pe locul doi după Franța

Astfel, pentru a aplica “Taxa de 1%” băncilor, nu doar corporațiilor cu venituri mari, definirea acesteia trebuie să includă veniturile totale pentru firmele non-financiare și totalitatea veniturilor financiare pentru firmele financiare (bănci, administratori de fonduri etc.) pentru o definiție corectă.

Calculul indică faptul că introducerea acestei taxe ar duce la o scădere de aproximativ 25% a marjei brute a băncilor. Astfel, impozitul pe profit ar fi de 16% din 3.2%, fără “Taxa de 1%”, echivalent cu 0.512% din marja netă. Dacă se aplică “Taxa de 1%”, banca va plăti 16% din 2.4%, adică 0.3845% din marja netă, plus “Taxa de 1%” din venitul total, adică 1.042% din marja brută și, implicit, din marja netă. Astfel, obligația băncii ar crește de 2,78 ori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 6 milioane de Euro în modernizarea infrastructurii locale a comunei IPOTEȘTI

Din impozitul pe profit al băncilor au ajuns la buget peste 1,8 miliarde de lei în 2022 și 1,65 miliarde de lei în 2021, conform datelor BNR. Dacă estimările sunt corecte, taxele plătite de bănci către stat ar ajunge la peste 5 miliarde de lei, având în vedere un profit similar cu cel din 2022. Va fi interesant de văzut dacă autoritățile vor folosi în cele din urmă ajustorul fiscal sau taxa de 1% pe cifra de afaceri a băncilor.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top