Connect with us

Termenul limită pentru reținerea animalelor în ferme pentru sprijinul cuplat zootehnic

Collage Maker 16 Aug 2023 05 09 PM 5219 - Moldova Invest

Național

Termenul limită pentru reținerea animalelor în ferme pentru sprijinul cuplat zootehnic

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

APIA a stabilit că perioada se încheie la data de 8 septembrie 2023 pentru crescătorii de oi și capre care doresc să beneficieze de sprijinul cuplat zootehnic

Crescătorii de oi și capre care doresc să beneficieze de sprijinul cuplat zootehnic pentru venit în acest an sunt avertizați să respecte cu strictețe perioada de reținere a animalelor în ferme.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit că această perioadă se încheie la data de 8 septembrie 2023.

Conform informațiilor obținute de Agroinfo de la APIA, pentru berbecii care asigură raportul de sexe și pentru berbecii și oile solicitate în Sistemul de Creștere a Valorii Zootehnice (SCVZ), se permite intrarea și ieșirea acestora în/din exploatații cu cod ANSVSA deținute de același beneficiar, sau în/din exploatațiile asociațiilor, cooperativelor sau grupurilor de producători în care animalele au fost temporar transferate pentru pășunat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Măsuri urgente pentru gestionarea fondurilor publice! Guvernul României propune direcționarea către fondul de rezervă a unei părți din alocațiile instituțiilor bugetare

Această regulă se aplică până la finalul perioadei de 100 de zile, adică până pe 8 septembrie.

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat zootehnic, crescătorii de ovine trebuie să aibă un efectiv de minim 150 de capete ovine eligibile, iar cei din zona montană trebuie să dețină un efectiv de minim 60 de capete ovine eligibile.

În ceea ce privește crescătorii de capre, aceștia trebuie să țină cont de aceleași reguli.

Țapii care asigură raportul de sexe și țapii și caprele solicitate în cadrul SCVZ pot fi transferați în/din exploatații în aceleași condiții, tot până la data de 8 septembrie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Electric UP 2 – Ajutor de până la 150.000 de euro la instalarea panourilor fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare, pentru IMM-uri şi HoReCa

Nerespectarea termenului de reținere a animalelor în ferme poate duce la pierderea subvenției

Fermierii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele caprine și/sau țapi pot beneficia de sprijin, dar doar pentru un număr maxim de 500 de capete de femele caprine și/sau țapi. În cazul caprinelor, plata se efectuează pentru un efectiv de minim 50 de capete caprine eligibile.

În situația în care unul sau mai multe animale prezintă neconformități în urma controlului administrativ sau la fața locului, iar din efectivul de minim 50 de capete solicitate se obțin mai puțin de 50 de capete eligibile, fermierul nu va primi sprijin pentru niciunul din animalele eligibile pentru acest tip de sprijin.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România se îndreaptă către top 20 mondial în energie fotovoltaică până în 2028, conform estimărilor Solar Power Europe

Este important de menționat că nerespectarea termenului de reținere a animalelor în ferme poate duce la pierderea subvenției estimate la 20 de euro pe cap de oaie/capră.

În plus, în cazul în care animalele prezintă neconformități, pot fi aplicate sancțiuni administrative sau sancțiuni suplimentare, inclusiv pe termen multianual.

Astfel, pentru a beneficia de sprijinul cuplat zootehnic și pentru a evita consecințele negative, crescătorii sunt îndemnați să respecte cu atenție toate cerințele și termenele stabilite de APIA.

Sursa: agroinfo.ro


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top