Connect with us

Tot mai PUȚINI români își pot PERMITE achiziția unei locuințe. Iată situația la nivel NAȚIONAL!

rrrr e1662383665219 - Moldova Invest

Național

Tot mai PUȚINI români își pot PERMITE achiziția unei locuințe. Iată situația la nivel NAȚIONAL!

Se pare că numărul achizițiilor de case sau apartamente a început să o ia în jos pe piață, lucru ce se petrece chiar din primăvara anului în curs. Principalul motiv ține de faptul că energia, materialele și combustibilii s-au scumpit tot mai multe, lucru la care ar trebui adăugat și creșterea costurilor cu creditele ipotecare.

Mai exact, stocul de credite imobiliare este într-o continuă scădere, lucru ce s-a resimțit mai ales în trimestrul al doilea, ajungându-se astfel ca dinamica stocului pentru creditele imboiliare să capete o creștere de 10% la finalul lunii iulie, pe când la finalul anului 2021 această dinamică avea o valoare de circa 13%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Retrospectiva inițiativelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova pentru anul 2023

Care este situația la nivel național și la nivelul Capitalei

În Capitală, proprietarii de locuințe ar fi ajuns să se îndatoreze la diferite societăți bancare pentru un procent de 50% din totalul apartamentelor achiziționate în primele luni ale anului. Totodată, ca o comparație cu anul 2021, se pare că un total de 60% din apartamentele achiziționate anul trecut ar fi fost cumpărate direct cu credit, lucru ce ne demonstrează faptul că în zilele noastre nu doar că există achiziții mai puține, dar și că anumite cereri ar fi devenit nebancabile, astfel că nu se mai pot permite aceste costuri cu împrumutul pentru a putea achiziționa locuința dorită.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Senatul a votat pentru eliminarea impozitului de 10% pentru concediile medicale. Inițiatorii proiectului de lege:”Impozitul pe concediul medical de 10% nu e de natură să crească semnificativ încasările la bugetul de stat”

La nivel național, se pare că 44% dintre achiziții ar fi fost făcute direct cu credit până la jumătatea acestui an, procentul fiind într-o mică scădere în comparație cu cei 45% înregistrați în anul precedent. În topul scăderii numărului persoanelor ce aplică la credite imobiliare s-ar afla clujenii, având un procent de 48%, în comparație cu 53% înregistrat anul trecut. După Cluj, umrează Timișoara cu un procent de 48%, în comparație cu 50% înregistrat anul trecut.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fermierii rămân fermi pe poziție: Tranzit, nu importuri de cereale ucrainene!

Se pare că la acest moment, circa 24.000 de construcții sunt în stadiu de lucrări în Capitală și zonele alăturate, în timp ce 7.000 de unități sunt în construcție la Iași și 5.000 la Cluj-Napoca. Ținând cont de faptul că cifrele pe piață sunt într-o continuă creștere, iar chiriile se reduc, se observă că o bună parte dintre cetățeni optează pentru să închirieze locuințe.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top