Connect with us

La Câmpia Turzii au sosit trei aeronave F-16 din Norvegia

f16 - Moldova Invest

Național

La Câmpia Turzii au sosit trei aeronave F-16 din Norvegia

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat vineri, 28 iunie, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. Ministerul Apărării Naționale a transmis într-un comunicat că aceste aeronave vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare, ce face parte din Baza 71 Aeriană.

Până în prezent, Forțele Aeriene Române au primit nouă din cele 32 de aeronave F-16 achiziționate de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii asociate. Finalizarea recepției întregului lot este estimată să aibă loc până la sfârșitul anului 2025.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Topul și diversitatea din mediul de afaceri al regiunii Nord-Est: O privire asupra performanțelor și inovațiilor economice

Ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că achiziționarea acestor 32 de aeronave F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă finalizarea primei etape a programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”. Două escadrile de F-16, amplasate la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, vor consolida securitatea României și flancul estic al NATO, efectuând misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat de pe trei baze aeriene prin Serviciul de Luptă Permanent de Poliție Aeriană.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Costurile la energie, în creștere în România! Explicația Ministrului BURDUJA

Tîlvăr a evidențiat importanța înființării Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, menționând că acesta a sporit semnificativ capacitatea Forțelor Aeriene de a pregăti piloții pentru operarea acestor aeronave într-un interval de timp mai scurt.

„Disponibilitatea Țărilor de Jos și a firmei americane Lockheed Martin de a contribui la înființarea și funcționarea unui asemenea Centru de pregătire, unic pe teritoriul european, a reprezentat o șansă pentru România de a avansa mult mai repede în procesul de operaționalizare a escadrilelor doi și trei de aeronave F-16”, spune Tîlvăr.

Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul pentru achiziția a 32 de aeronave F-16, inclusiv suport logistic inițial, și un pachet complementar de bunuri și servicii de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), avioanele vor fi livrate în stare operațională, cu o resursă disponibilă pentru operare de minimum 10 ani în tranziția către avioanele de generația a V-a, F-35. Aceasta face ca tranzacția pentru avioanele de luptă norvegiene să fie percepută ca un transfer de capabilitate între două țări aliate NATO.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A început programul Rabla pentru tractoare 2024. Până la 20.000 de euro sprijin pentru micii fermieri


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top