Connect with us

Valoarea investiţiilor pusă la dispoziţia sistemului energetic din România a depăşit 13,6 miliarde de euro, în ultimul an

Sebastian Burduja - Moldova Invest

Național

Valoarea investiţiilor pusă la dispoziţia sistemului energetic din România a depăşit 13,6 miliarde de euro, în ultimul an

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Valoarea investiţiilor pusă la dispoziţia sistemului energetic din România a depăşit 13,6 miliarde de euro, în ultimul an, informează Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei a pus la dispoziţia sistemului energetic un sprijin de peste 13,6 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru investiţii în tot lanţul energetic. Sursele de finanţare au cuprins Fondul pentru Modernizare, PNRR, Schemele naţionale şi Planul Naţional de Investiţii.

Printre beneficiarii banilor puşi la dispoziţie de Ministerul Energiei se află proiecte ale companiilor strategice din sectorul energetic, precum Transelectrica şi Transgaz sau ale companiilor cu tradiţie în energie, cum sunt Complexul Energetic Oltenia şi Romgaz.

„Din prima zi la Ministerul Energiei am spus că priorităţile mele sunt deblocarea fondurilor şi accelerarea investiţiilor. Doar aşa putem ajunge să avem independenţă energetică, preţuri corecte în facturile românilor şi o economie sustenabilă şi competitivă. Mi-am propus investiţii în sectorul energetic care să aducă beneficii concrete pentru români şi economia noastră. Aceste investiţii vor schimba modul în care producem şi consumăm energie, având un impact pozitiv asupra vieţii de zi cu zi. Sunt proiecte esenţiale pentru a trece la surse de energie mai ieftine, mai verzi şi mai sustenabile, creând locuri de muncă bine plătite şi îmbunătăţind standardul de viaţă al românilor. Cele 13,6 miliarde de euro sunt folosite pentru modernizarea infrastructurii energetice şi sprijinirea inovaţiei, proiecte care vor consolida securitatea energetică a României şi ne vor întări poziţia în regiune. Acestea sunt doar sumele nerambursabile, la care se adaugă contribuţia beneficiarilor, ceea ce înseamnă că valoarea totală a proiectelor noi depăşeşte 25 de miliarde de euro. Aceste investiţii record pentru sistemul energetic naţional înseamnă dezvoltare, mii de noi locuri de muncă şi o energie mai sigură, mai accesibilă şi mai verde pentru toţi românii”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat în comunicatul ministerului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Havelsan, o companie din Turcia a primit un contract de 87 milioane de lei pentru modernizarea sistemului integrat de securizare a frontierei maritime

Fondurile nerambursabile sunt direcționate către următoarele domenii strategice:

 • Sectorul de producție a energiei, cu accent pe noi capacități din surse regenerabile.
 • Extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
 • Creșterea eficienței energetice în sectorul industrial.
 • Modernizarea și construirea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și a rețelelor de termoficare.
 • Producția, asamblarea și reciclarea bateriilor, celulelor și panourilor fotovoltaice.
 • Implementarea de noi capacități pentru stocarea energiei electrice.
 • Dezvoltarea de tehnologii inovatoare, cum ar fi producția de hidrogen verde pentru stocarea energiei și decarbonizarea industriei.
 • Programe dedicate direct consumatorilor finali de energie electrică, inclusiv programul Electric-Up și schemele pentru autoconsum din surse regenerabile.
 • Sprijinirea reducerii consumului de energie în transporturi prin măsuri de eficiență energetică.
 • Dezvoltarea capacităților de producție pe gaz, flexibile, pentru generarea eficientă de energie electrică și termică în cogenerare, în special în contextul termoficării urbane.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada Zimbor – Poarta Sălajului, lot finanțat cu 837 de milioane lei, înregistrează progrese remarcabile
Ministerul Energiei alocă bugetul pentru investiții în următoarele programe și scheme:
 • PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență): 1,25 miliarde euro
 • Fondul pentru Modernizare: 8,8 miliarde euro
 • Scheme Naționale: 3,3 miliarde euro
 • Planul Național de Investiții: 0,28 miliarde euro

Aceste fonduri sunt destinate pentru diverse inițiative în domeniul energetic, inclusiv modernizarea infrastructurii, dezvoltarea surselor regenerabile, îmbunătățirea eficienței energetice și susținerea tranziției către tehnologii mai curate și sustenabile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autoritatea pentru Digitalizarea României a anunțat lansarea procedurii de evaluare a eligibilității pentru IMM-uri


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top