Randamentul mediu anual, calculat pe toată perioada de aproape 15 ani care a curs de la lansarea sistemului și anunțat de administratorii de fonduri de pensii a fost de aprosape 5,4%. Cu alte cuvinte, câștigul real obținut anual de administratorii de fonduri penru participanții la sistem reprezintă mai puțin de jumătate din câștigul nominal sau, și mai simplu, puterea de cumpărare a banilor strânși în fondurile private a crescut cu mai puțin de jumătate față de nivelul relevat de cifrele utilizate în general pentru a evidenția performanța sistemului.
Aceasta este principala concluzie a studiului „Long term and pension savings – The real return”, realizat de Better Finance, Federația Europeană a Investitorilor și Utilizator de Servicii Financiare, care prezintă caracteristicile sistemelor de pensii din întreaga Europă.
În contextul perioadei dificile pe care întreaga Europă și, implicit, economia lumii o traversează din punct de vedere al inflației, randamentul mediu anual real, de doar 2,04%, calculat prin scăderea inflației reprezintă un indicator mult mai precis pentru valoarea sumelor acumulate în fondurile de pensii, devenind din ce în ce mai important.
Potrivit Guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, BNR a revizuit prognoza de inflație pentru 2022 la 16,3%, față de sub 10% cât era anterior, transmițând un mesaj clar în sensul în care creșterea prețurilor depășește deja orice estimări anterioare și va continua să se inflameze și în prima parte a lui 2023, cel puțin.
Studiul citat reflectă, totodată, faptul că performanța obținută de sistemul de pensii private din România, singurul cu caracter obligatoriu pentru toți contribuabilii angajați, este una medie spre înaltă per ansamblul ultimilor zece, dar scăzută pe perioade mai scurte. Performanța reală a sistemului s-a deteriorat, așadar, constant, de la lansare până în prezent.
Conform sursei citate, pe perioada de 10 ani dintre 2012 și 2021, sistemul din România a adus un plus mediu anual de aproape 3%, fapt care îl plasează deasupra mediei europene.
Pe perioada de șapte ani dintre 2015 și 2021, însă, randamentul real a fost de 1,23%, sub medie și mult sub țările cu cele mai bune performanțe, care au obținut și aproape 4%. Între 2019 și 2021, randamentul mai crește doar marginal și ajunge la 1,64%, la jumătate față de media europeană, pentru ca în 2021, să se ajungă la un randament real negativ de -2,58%, România fiind singura țară pentru care Better Finance a avut date unde a existat o pierdere reală.