Românii consumă tot mai multe alimentele de origine vegetală. Vânzările acestora au crescut cu nu mai puțin de 67% în 2022, ajungând la un record de 163,5 milioane de lei, potrivit unui raport prezentat de Good Food Institute Europe. Cu toate că piața de comerț cu amănuntul a alimentelor de origine vegetală din România este una dintre cele mai mici din Europa, consumatorii din țara noastră sunt din ce în ce mai interesați de acest tip de produse.
Laptele de origine vegetală este cel mai căutat produs din categoria alimentelor de origine vegetală, însă și carnea de origine vegetală înregistrează o creștere constantă, de peste 10 procente, în perioada 2020-2022. Chiar și cu inflația care a afectat prețurile la aceste produse, vânzările au crescut cu 67% în perioada menționată.
„Vânzările de lapte de origine vegetală au fost de 115,4 milioane de lei (23,6 milioane de euro) în 2022, iar categoria a continuat să înregistreze o creștere de peste 10%. Asta în timp ce vânzările de carne de origine vegetală au crescut la 48,1 milioane de lei (9,8 milioane de euro) în 2022, înregistrând, de asemenea, o creștere puternică”, se arată în statisticile NielsenIQ prezentate de Good Food Institute Europe.
Cu toate acestea, România se află pe ultimul loc în topul vânzărilor de carne de origine vegetală și pe penultimul loc în ceea ce privește consumul mediu de carne de origine vegetală pe cap de locuitor.
„Piața românească a produselor de origine vegetală este tânără, dar aceste date arată că apetitul consumatorilor crește rapid. Există un potențial enorm pentru acest sector, astfel încât companiile trebuie să continue să dezvolte produse noi, superioare, într-o varietate mai largă de categorii pentru a satisface cererea. Guvernul ar trebui, de asemenea, să investească în cercetare și infrastructură pentru a reduce prețurile și pentru a îmbunătăți calitatea, astfel încât și mai mulți consumatori să poată face alegeri sustenabile”, a punctat Carlotte Lucas, senior corporate engagement manager la GFI Europe.
Studiul a fost realizat pe baza datelor din 13 țări europene (Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Regatul Unit și România), iar vânzările de produse de origine vegetală au crescut cu 22% în medie din 2020, ajungând la un total combinat de 5,7 miliarde de euro. Good Food Institute Europe este un ONG internațional care își propune să ajute la construirea unui sistem alimentar mai durabil, mai sigur și mai echitabil prin transformarea producției de carne.