Connect with us

Vânzările din sectorul comerțului din ultimele 8 luni indică o încetinire a economiei

1 - Moldova Invest

Național

Vânzările din sectorul comerțului din ultimele 8 luni indică o încetinire a economiei

Potrivit datelor Statisticii, vânzările din sectorul comerțului cu amănuntul, care furnizează o bună estimare a nivelului de consum privat, au continuat să încetinească în primele 8 luni ale anului 2023

Această perioadă a înregistrat o creștere de doar 2,4%, ceea ce reprezintă o descreștere față de 2,7% înregistrat în primele 7 luni ale aceluiași an.

Această evoluție sugerează o încetinire a economiei, dar există și o latură pozitivă a acestei situații. Deoarece o mare parte din consum este bazat pe importuri, balanța comercială fiind ajustată în consecință.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru bănci poate avea repercusiuni asupra ratei populației

Comparativ cu luna anterioară, vânzările din august au înregistrat o creștere de 2,3%, fiind susținute în special de vânzările de produse alimentare și de achizițiile de carburant efectuate de șoferi.

În schimb, vânzările de produse nealimentare au înregistrat o scădere de 1,3%.

Dacă analizăm datele pe parcursul primelor 8 luni ale anului, creșterea de 2,4% a vânzărilor în sectorul comerțului cu amănuntul se bazează pe o creștere a vânzărilor de produse nealimentare (+3,8%) și a celor de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,1%).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Biomasa forestieră și energia regenerabilă, în dezbatere la Conferința ASFOR: Solutii pentru viitorul durabil al României

În schimb, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a înregistrat o scădere de 1,3%.

Conform unei analize furnizate investitorilor de către BCR, se estimează că vânzările cu amănuntul vor înregistra o creștere de +2,0% în 2023, în comparație cu +5,1% în 2022.

Creșterea salariilor reale se va menține, probabil, solidă în următoarele trimestre, iar vânzările cu amănuntul ar trebui să revină la nivelurile din 2022 în anul următor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Adrian Câciu: „Au fost transmise declarații de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro, care se vor adăuga în curând la totalul sumelor rambursate de către Comisia Europeană.”

Structura PIB-ului din al doilea trimestru al anului 2023 arată o încetinire semnificativă a consumului privat, cel mai probabil ca urmare a creșterii prețurilor, a salariilor mai mari și a ratelor dobânzilor crescute.

Pe măsură ce inflația va înregistra o scădere și salariile vor continua să crească, inevitabil consumul privat va începe să-și revină și va contribui la susținerea creșterii economice în anul 2024.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top