Connect with us

Vouchere casnice pentru români din 2024. Ce valoare au și cine le poate lua?

vouchere - Moldova Invest

Național

Vouchere casnice pentru români din 2024. Ce valoare au și cine le poate lua?

Ministerul Muncii a creat o platformă prin care menajerele sau grădinarii pot fi plătiți cu tichete care să le asigure contribuția la pensie și asigurările de sănătate.

Platforma servește drept intermediar între cei care oferă și cei care caută servicii casnice, oferind o modalitate simplă de mediere a cererii și ofertei în acest domeniu. Beneficiarii pot publica pe platformă serviciile pe care le caută, iar prestatorii pot oferi serviciile pe care le pot furniza.

Pentru a se califica pentru asigurările de pensie și sănătate, lucrătorii casnici trebuie să schimbe lunar cel puțin 85 de tichete, echivalentul a 1.275 de lei. Fiecare tichet valorează 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuțiile pentru asigurarea de pensie și sănătate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ANAF vizează românii care nu își declară toate veniturile! Modificări importante începând din 2025

Conform Ministerului Muncii, nu este necesar un contract de muncă între părți, ci este suficientă o convenție care stabilește tipul de activitate, numărul de ore sau volumul de muncă. Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot, de asemenea, să se înscrie în această platformă pentru a câștiga bani suplimentari.

Activitățile casnice care pot fi plătite cu tichete includ:

– Aranjarea și servirea mesei
– Curățarea și întreținerea piscinei
– Curățenia și igienizarea locuinței
– Călcatul rufelor
– Debarasarea și spălarea vaselor
– Hrănirea și îngrijirea animalelor de companie
– Plimbarea animalelor de companie
– Prepararea hranei
– Plantarea pomilor și arbuștilor
– Plantarea răsadurilor
– Realizarea cumpărăturilor pe bază de listă
– Recoltarea fructelor și legumelor
– Spălarea covoarelor
– Spălarea geamurilor și a tâmplăriei
– Spălarea rufelor
– Spălarea și curățarea autovehiculelor
– Strângerea resturilor vegetale din natură

Moldova Invest îți recomandă și ...   România finalizează pregătirile pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă: investiții strategice în sectorul energetic

Conform Legii prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022), activitatea casnică reprezintă o activitate ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria unei familii sau a unei persoane singure. Pentru a fi eligibili, atât prestatorul casnic, cât și beneficiarul casnic, trebuie să întocmească un raport juridic în acord cu voința ambelor părți. Durata zilnică a prestării activităților casnice nu poate depăși 12 ore pentru beneficiarii casnici și 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CNAIR relansează licitația pentru Lotul 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top