Neamț
Investiție de 16 MILIOANE de lei a firmei Genesis Biopartner într-o centrală pe cogenerare în comuna CORDUN
În comuna Cordun, județul Neamț, a fost inaugurată o stație de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz, construită de firma Genesis Biopartner
Acest proiect important constă în construirea unei noi centrale de cogenerare pe bază de biogaz la Cordun, Neamț, pe un teren de peste 5 hectare. Aceasta are o capacitate de 3 MW atât electrici, cât și termici și procesează deșeuri organice.
Michael Dietrich, CEO al companiei Genesis Biopartner:
Este a doua stație de biogaz pe care o inaugurăm după cea de la FilipeștiÎn România cred că este și singura de acest fel și este aferentă tuturor tehnologiei existente astăzi în domeniul. Practic este state of the art. Stația de biogaz folosește deșeuri organice, reziduri de biomasă sau din alimentare și le transformă în digestia anerobă în biogaz, iar biogazul la rândul lui este transformat în motor de cogenerare, în căldură termică și energie electrică care este injectată în rețea.
Așa vrem de un impact și asupra mediului la modul pozitiv? Da, este foarte mare. Cel mai mare impact îl avem pe reciclarea deșeulor organice care în loc să fie nocive pentru mediul să putrăzească, să emană metan. Metan este de 30-40 de ori mai nociv decât CO2 și este după CO2 factorul cel mai mare care contribuie la întâlzirea globală.
Ion ȘTEFANOVICI, președinte CAPDR:
Calitatea mea este una de a transmite un mesaj care este în acord cu ADR Nord-Est. Probabil știți și cunoașteți care sunt atribuțiile acestei instituții. Sub aspect regional.
Practic, eu l-am cunoscut pe domnul primar în contextul în care noi discutăm despre maparea economică autostrăzii A7. Veți spune, da, ce legătură are A7 cu fabrica la care suntem astăzi aici? Dar uitați-vă că această frumoasă investiție și extrem de necesară are o adresabilitate nu doar locală, nici măcar doar județeană. Are o adresabilitate regională și națională.
Care, așa cum am mai spus cineva înaintea mea, și nu vreau să-i aduc o laudă, eu, domnului primar, dar nici n-am cum să nu remarc și să nu remarc alături de alte autorități regionale, faptul că unul dintre primarii, cei 41, pe care autostrada îi traversează, de unde intră în Moldova până unde iese în Suceava la Siret, că se va face și extinderea de la Pașcani la Suceava și de la Suceava la Siret, este un vizionar.
Pentru că, și vă rog să rețineți acest aspect, într-o zi foarte importantă, istorică, pentru Cordun, împreună și doar împreună, vom reuși să creăm bunăstare pentru întreaga regiune. Și ea se va redistribui către toată lumea. Și veți vedea că acest lucru se va întâmpla în următorii ani, prin ceea ce se numește astăzi A7, coloana investițională, și coloană vertebrală investițională pentru întreaga regiune.
Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun:
Astăzi avem inaugurarea acestei investiții, o investiție la care se muncește de aproximativ 2 ani de zile. Investitorii au reușit să finalizeze această investiție. Este o investiție de aproximativ 17 milioane de euro.
Este o investiție în economia circulară a României și din discuțiile pe care le-am avut cu dumneavoastră este cea mai mare investiție de economie circulară, investiție privată în România.
Mircea FECHET, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor:
Cu ocazia acestei investiții, lucru extraordinar, pentru că am fost și în județul Prahova și am văzut o investiție similară în cadrul aceleiași companii și nu pot decât să mă bucur că aici, în regiunea Moldovei, avem și noi o investiție foarte mare. Înțeleg că sunt cele mai noi tehnologii. Mi s-a comunicat că e o investiție de ordinul zecilor de milioane de euro, mai exact 16 milioane de euro și cred că e un lucru extraordinar ca din biodeșeuri să producem energie electrică, biogaz și ulterior energie electrică și spun acest lucru pentru că doar din fracția municipală în România avem aproximativ 2 milioane de tone de biodeșeuri anual, pe cele mai multe ori ele ajung la groapa de gunoi, însă cu astfel de investiții care, din ce am înțeles, pot prelua inclusiv o parte a fracției municipale, respectiv fracția biodegradabilă, ca să nu mai vorbesc de tot ce înseamnă supermarketuri sau alte astfel de entități care generează mari cantități de biodeșeuri, cred că e o alternativă extrem de ecologică, respectiv aceea de a nu fi duse pe groapă, ci de a fi transformate în curent electric.
Genesis Biopartner este o companie specializată în producerea energiei regenerabile pe bază de biogaz, formată dintr-un parteneriat între Baupartner România și Vireo Energy din Suedia. Firma a fost implicată în proiecte semnificative de cogenerare, cum ar fi stația din Filipeștii de Pădure, Prahova, prima de acest tip din România, unde biogazul este folosit pentru a genera energie electrică și termică.