Connect with us

Încep lucrările pentru transformarea Parcului Zoologic din Piatra Neamț în Grădină Publică: investiție de peste 5,3 milioane de lei

Collage Maker 09 Aug 2023 01 46 PM 178 - Moldova Invest

Neamț

Încep lucrările pentru transformarea Parcului Zoologic din Piatra Neamț în Grădină Publică: investiție de peste 5,3 milioane de lei

Primarul Andrei Carabelea, prezent în Grădina publică „Nicu Albu”, a susținut o conferință de presă menită să inaugureze începerea lucrărilor de execuție

Lucrările de execuție sunt finanțate în totalitate din bugetul local.

“Deschidem astăzi, pe 9 august, simbolic, lucrările în Grădina publică „Nicu Albu”, a anunțat primarul Carabelea. El a exprimat recunoștința sa față de locuitorii orașului Piatra Neamț care au susținut transformarea grădinii zoologice.

WhatsApp Image 2023 08 09 at 13.41.36 e1691579567200 - Moldova Invest

Primarul a subliniat faptul că rezultatul votului a fost unul clar și categoric, peste două treimi din populație optând pentru transformarea grădinii zoologice într-un parc al bucuriei, creativității și libertății.

Pentru realizarea acestui proiect, primarul a colaborat cu tineri studenți de la Universitatea Ion Mincu din București, coordonați de către Silvia Ionescu, o profesionistă în domeniu. care este din Piatra Neamț.

gradina 1 - Moldova Invest

Aceștia au contribuit la definirea conceptului proiectului și au ținut cont de istoria și valorile locului.

Andrei Carabelea a adus în discuție și amintirea primarului liberal al orașului, Nicu Albu, care a jucat un rol semnificativ în transformarea grădinii, acum numită în cinstea sa.

“Acest proiect are potențialul de a deveni o veritabilă carte de vizită a municipiului Piatra Neamț, datorită nu doar aspectului final al parcului, ci și transformării pe care o aduce, putând deveni un mesaj important pentru întreaga lume”, a afirmat primarul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Conferința națională "Femeia în avangarda economică și educațională: transformând România prin inovare și leadership". Reflectare și concluzii

Primarul a subliniat că în prezent, nu mai este necesar să ținem animale captive în spatele gratiilor pentru a satisface curiozitatea omului.

WhatsApp Image 2023 08 09 at 13.41.39 1 - Moldova Invest

Soluții inteligente pot fi adoptate pentru educarea copiilor cu privire la viața liberă a animalelor, inclusiv utilizarea tehnologiilor de ultimă generație.

Vor fi utilizate tehnologii virtual reality (VR) pentru a observa animalele

Primarul a transmis un mesaj celor care simt nostalgia Grădinii Zoologice, subliniind că în Grădina „Nicu Albu” vor fi utilizate tehnologii virtual reality (VR) pentru a observa animalele în mediul lor natural, fără a le priva de libertate.

“E ușor de crezut că această lucrare a depășit toate obstacolele ce au apărut în cale, având în vedere că au trecut doi ani de când am început să planificăm acest moment”, a continuat primarul.

WhatsApp Image 2023 08 09 at 13.41.39 - Moldova Invest

Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative din cauza contestațiilor repetate, un aspect specific al legislației românești. Cu toate acestea, primarul a subliniat că ar fi corect ca unii să nu abuzeze de aceste drepturi.

În conformitate cu cerințele legale și regulile stabilite de Agenția pentru Protecția Mediului, s-a efectuat o operațiune de decontaminare, în primăvară. Costurile investiției au ajuns la aproximativ 400 de mii de lei.

WhatsApp Image 2023 08 09 at 13.41.38 e1691580362765 - Moldova Invest

Primarul a mai explicat faptul că decontaminarea s-a desfășurat în două faze:  pe porțiunile pe care proiectul a impus de contaminare, s-a decopertat la o adâncime de aproximativ jumătate de metru.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 311 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de apă din județul Neamț

Iar în etapa a doua, s-au transportat acele cantități de pământ rezultat pentru a se face decontaminare in-situ. S-au luat probele pentru realizarea unui raport de analiză, care a fost prezentat Agenției pentru Protecția Mediului, iar apoi în baza acestora am primit acordul pentru derularea lucrărilor de execuție.

Investiție de peste 5,3 milioane de lei din bugetul local

Contractul de execuție are o valoare totală de aproximativ aproape 5,3 milioane de lei, bani asigurați în totalitate din bugetul local, deoarece nu ne mai permitem să mai așteptăm până a ne bucura de Grădina Nicu Albu.” a precizat primarul.

gradina 3 1 - Moldova Invest

Promisiunea de a monitoriza atent atât timpul cât și calitatea execuției și a finisajelor a fost reiterată.

Proiectul este prea important pentru a fi lăsat nesupravegheat, pentru a preveni eventuale erori. Primăria va oferi sprijin moral, financiar și logistic pentru a se asigura că proiectul se va desfășura fără nicio întârziere.

Întrebat despre speculațiile legate de tranzacții imobiliare („tun imobiliar”) și practici dubioase în legătură cu spațiile comerciale, primarul Carabelea a clarificat:

„Nu vor fi combinații. Va fi o activitate comercială, fiind o zonă de parc unde lumea va veni să se bucure. Va exista o activitate comercială temeinic justificată și în urmă unei licitații. Acolo vor fi și responsabilități de întreținere a unei anumite zone.

Va fi undeva în colțul dinspre strada Ștefan cel Mare: o cafenea – va fi o seră urbană, unde va fi și o mică activitate comercială de cafenea. Înseamnă obligația de a asigura Wi-Fi pentru cei de aici, și întreținerea serei urbane.

Deci va fi un singur spațiu comercial.”

Primarul Carabelea a dat startul lucrărilor de execuție

9 august, de Ziua Internațională a Parcurilor, sărbătorim începutul acestei noi etape de transformare grădinii zoologice în parc, pas înainte spre o lume mai sustenabilă, mai conștientă și mai empatică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Percepția pozitivă a românilor asupra UE este sub media europeană! Rolul europarlamentarilor și a ADR-urilor

În final, Primarul Carabelea a dat personal startul lucrărilor de execuție, fiind echipat: „Aceste gratii vor dispărea începând de astăzi. Din aceste gratii va fi realizată o siluetă a unui urs.”

gradina 3 - Moldova Invest

Astfel, fosta cușcă a ursului va fi reamenjată şi transformată într-un element arhitectural al memoriei, făcând o trimitere la precedenta funcţiune a spaţiului (se va confecţiona un monument al ursului, o siluetă stilizată realizată din barele fostei cuşti). Va fi păstrată grota ursului (inclusiv bazinul de apă).

În parc se vor putea organiza spectacole în aer liber, expoziții de fotografie, zone cu caracter recreațional, evenimente care vor contribui la creşterea atractivităţii zonei pentru pietreni sau turiștii aflaţi în zonă.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamț

To Top