Anunțate încă din luna martie 2021 de către fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, lucrările de reabilitare la Casa Celibidache, monument arhitectonic de clasă B din secolul al XIX-lea, au fost suspendate în luna noiembrie 2023, ca urmare a unei inspecții efectuate de Inspecția de Stat în Construcții
Reprezentantul firmei Robu Construct, câștigătoarea licitației, a oferit clarificări cu privire la motivele acestei decizii de oprire a lucrărilor de restaurare.
Lucrările la Casa Celibidache au fost oprite din cauza unei adrese scrise primită recent, conform căreia acestea trebuie să fie întrerupte în următoarele 7-8 luni. Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț a efectuat un control și a dispus o reexpertizare a construcției, iar costurile estimative ale lucrării ar putea ajunge la aproximativ 3 milioane de euro.
Cu toate acestea, întrucât primul expert a decedat, estimările sugerează că o nouă expertiză ar putea fi finalizată cel mai devreme în luna aprilie-mai 2024. Prin urmare, în cel mai optimist scenariu, reabilitarea monumentului ar putea dura încă 6-7 ani. Valentin Robu, reprezentantul firmei menționate, a subliniat că, în ciuda a doi ani și jumătate de muncă pe șantier, nu s-a primit niciun leu până în prezent.
Directorul Direcției Județene de Cultură Neamț, Rocsana Josanu, care cu doar câteva săptămâni în urmă și-a exprimat mulțumirea pentru ritmul intens al reabilitării monumentului, a încercat să obțină mai multe informații de la Inspecția de Stat în Construcții (ISC). Cu toate acestea, i s-a comunicat că va trebui să efectueze o verificare personală pe teren pentru a constata starea actuală a lucrărilor, având în vedere existența unor probleme de confidențialitate între proiectant, constructor și ISC.

„Am luat legătura cu Inspecția de Stat în Construcții Neamț, care mi-a confirmat faptul că există probleme de proiectare, execuție și organizare de șantier, dar că va trebui să mă deplasez la Roman pentru a constata care sunt cele pe partea de componente artistice, de care răspundem noi. În cazul monumentelor istorice pot apărea tot felul de probleme tehnice. Lucrările de artă sunt sigilate, dar va trebui să mă asigur că, în condițiile decopertării clădirii, ele se află în siguranță. Din câte am înțeles, există probleme și din punct de vedere al descărcării arheologice”, a precizat Rocsana Josanu.
Menționăm că, Compania Națională de Investiții (CNI) a alocat suma de 4.427.696 lei, la care se adaugă TVA. Pentru costurile legate de proiectare și asistență tehnică, s-a estimat suma de 190.695 lei, urmând a fi incluse și cheltuieli pentru reabilitarea efectivă în cuantum de 4.150.409 lei, organizare de șantier în valoare de 73.091 lei, precum și cheltuieli pentru probe tehnologice și teste de predare către beneficiar, totalizând 10.500 lei.
Licitația a fost câștigată de asocierea de firme Robu Construct SRL (lider de asociere) şi subcontractanţii Build Instal Electric SRL şi Consulting Grup Expert SRL din Moineşti, care au obţinut lucrarea pentru proiectul „Conservarea, restaurarea şi protecţia clădirii Casa Celibidache în vederea valorificării patrimoniului cultural“.
Inițial, proiectul era planificat să aibă o durată de execuție de 66 de luni, din care două luni pentru proiectare și 28 de luni pentru execuție. Așadar, finalizarea lucrărilor era programată pentru toamna anului 2023. Adăugând încă 36 de luni, se obținea perioada destinată garanției de bună execuție a lucrărilor. Casa Sergiu Celibidache, cunoscută și sub numele de Casa vornicului Done, a fost locul de naștere al celebrului dirijor și compozitor în anul 1912.
Imobilul achiziționat de Primăria Roman în 2012, cu suma de 100.000 de euro, a găzduit pe parcursul anilor Școala de Muzică, denumită și după renumitul muzician. Totuși, rămâne de văzut în ce măsură costurile pentru restaurare vor înregistra creșteri, având în vedere majorarea cheltuielilor asociate cu energia, combustibilul, materialele de construcții etc. Este, de asemenea, incert cât de precise vor fi estimările făcute de constructor.