În perioada 21-22 iulie a avut loc Simpozionul internațional „Viitorul comun în spațiul comunității europene”
Zeci de parlamentari și primari din Republica Moldova și România s-au reunit în orașul Slănic Moldova din județul Bacău, România, în perioada 21-22 iulie, la Simpozionul internațional „Viitorul comun în spațiul comunității europene”.

Evenimentul are ca scop prezentarea și promovarea bunei practici din localitățile participante, precum și dezvoltarea și consolidarea proiectelor comune existente, prin stabilirea de noi parteneriate.
Simpozionul va fi o ocazie pentru autoritățile locale și centrale din Republica Moldova și România să-și împărtășească experiența și să identifice modalități de colaborare în viitor.
Participanții fiind zeci de primari din ambele țări, alături de reprezentanți ai guvernelor și parlamentelor.
Primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, a fost prezent la acest eveniment și și-a exprimat entuziasmul și speranța pentru o viitoare cooperare fructuoasă între cele două țări.

Acesta a subliniat importanța consolidării relațiilor dintre Republica Moldova și România, amintind de valorile și tradițiile comune, și a încurajat colaborarea pentru o dezvoltare armonioasă și o cooperare eficientă în cadrul Uniunii Europene.
Primarul a subliniat că astfel de întâlniri sunt oportunități valoroase pentru a construi viitorul comun și a susținut că prin eforturi unite și dedicație, cele două țări pot concretiza proiecte ce aduc beneficii ambelor popoare.
Primarul Carabelea a subliniat importanța consolidării relațiilor dintre Republica Moldova și România
„Am participat zilele acestea la o întâlnire plină de emoție, credință și speranță între frați români.
Conștienți de trecutul comun, de limba comună, de tradiții și provocări comune, ne-am declarat și asumat o misiune comună: aceea de a construi viitorul nostru comun, în Uniunea Europeană. Întâlnirea a reunit primari, parlamentari și demnitari de pe ambele maluri ale Prutului, într-un loc cu o energie aparte.
Republica Moldova a îmbrățișat în ultimii ani cauza unei reforme accelerate.

Această dinamică este rezultatul unei munci consistente dar și a unei abordări politice noi. Actorii acestei schimbări de paradigmă sunt conștienți că drumul abia a început dar sunt hotărâți să îl ducă la bun sfârșit, alături de România.
Pentru că dacă mergem împreună vom ajunge departe, după cum spunea marele Brâncuși.
Slănic-Moldova, locul în care a avut loc acest eveniment de câteva zile, este o stațiune care începe să își recapete farmecul de altădată.
Schimbarea în bine e meritul unui gospodar energic, Primar Baciu Gheorghe.” a explicat Andrei Carabelea.
„Întâlnirea a avut consistență: primari, parlamentari și reprezentanți guvernamentali, în frunte cu Președintele Parlamentului moldovean”
„În aceste zile, a început construcția unui hub de incubare a proiectelor de modernizare a Republicii Moldova și a viitorului nostru comun. O construcție la care este invitat să contribuie fiecare demnitar sau simplu cetățean de o parte și de cealaltă a Prutului.
Întâlnirea a avut consistență: primari, parlamentari și reprezentanți guvernamentali, în frunte cu Președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu și Ministrul Mediului din Guvernul României, Mircea Fechet.

România și Republica Moldova ar trebui să fie sub un singur steag și sub un singur imn, iar când trecem Prutul nu ar trebui să mai stăm la cozi prin vămi.
Dar pentru a-i convinge pe alții, trebuie să îi convingem pe toți ai noștri. Pentru că din păcate, în realitate, nu toți frații sunt frați. Și nu toți cei care țipă că sunt patrioți sunt mânați de o cauză dreaptă.
Am încredere că adevărul și binele vor învinge. Și că timpul va cerne strigătele populiste și disperarea după like-uri de adevăratele construcții solide pentru România și Republica Moldova.” a concluzionat primarul Carabelea.