Connect with us

Se redeschide Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humuleşti

Bojdeuca lui Ion Creanga - Moldova Invest

Neamț

Se redeschide Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humuleşti

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Muzeul Memorial ‘Ion Creangă’ din Humuleşti se va redeschide publicului începând cu 2 iunie, după ce în ultimele luni a trecut printr-un proiect de conservare şi protejare a patrimoniului.

„Într-o formulă expoziţională îmbogăţită, muzeul invită vizitatorii într-o lume a ‘Amintirilor din copilărie’ sugestiv creionată prin bunurile culturale etalate în interiorul şi exteriorul casei. Materialele expoziţionale complementare constând în panouri foto-documentare, ecran touch-screen şi reproduceri fotografice, aflate în curtea interioară şi în spaţiul expoziţional nou construit evidenţiază biografia şi opera marelui scriitor humuleştean, valoarea etnografică a locuinţei, şi ocupaţiile şi meşteşugurile practicate în lumea satului tradiţional din secolul al XIX-lea”, a transmis Complexul Muzeal Naţional (CMN) Neamţ printr-un comunicat de presă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, la 25 de ani de activitate

Noua expoziţie reflectă  specificul locuinţei tradiţionale de la jumătatea secolului al XIX-lea. Imobilul păstrează în linii mari compartimentarea iniţială.

„Potrivit mărturiilor lăsate de autorul capodoperei ‘Amintiri din copilărie’ şi a descrierilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, casa avea o cămară din care se urca în pod, o tindă şi o cameră de locuit, aceasta din urmă fiind organizată după specificul interiorului caselor ţărăneşti din acea perioadă: sobă mare cu cuptor de dormit, culme pe care atârnau hainele de sărbătoare, ladă de zestre, laviţă pentru şezători, icoane vechi, ştergare la ferestre, iar în mijloc, uneltele de ţesut şi tors”, mai precizează CMN Neamţ.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Când vor începe lucrările la lotul 3 al Autostrăzii Unirii (A8)

După donaţia din 1944 a Sofiei Grigoriu, nepoata de soră a junimistului, prin care casa în care a copilărit scriitorul humuleştean a intrat în proprietatea ‘Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România’, s-au făcut primele demersuri pentru amenajarea locuinţei ca muzeu.

Începând din 1951, scopul acestei instituţii de cultură a fost şi va rămâne acela de a cultiva memoria renumitului scriitor.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamț

To Top