Connect with us

Negocierile de revizuire a PNRR cu Comisia Europeană s-au încheiat. Care sunt modificările din PNRR?

adrian caciu scaled 1 scaled - Moldova Invest

Romania

Negocierile de revizuire a PNRR cu Comisia Europeană s-au încheiat. Care sunt modificările din PNRR?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că negocierile cu Comisia Europeană pentru revizuirea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) s-au încheiat cu succes. Odată cu finalizarea acestor negocieri, planul revizuit include o finanțare suplimentară de 1,4 miliarde de euro destinată sectoarelor aferente programului REPowerEU

Executivul a aprobat o serie de măsuri referitoare la fondurile europene, în special în ceea ce privește exercițiul financiar care se încheie în 2014-2020. Printre aceste măsuri se numără și prelungirea valabilității voucherelor de energie până la 31 martie 2024. Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat că aceste măsuri au fost adoptate pentru a accelera finanțarea proiectelor aflate în derulare și pentru a facilita depunerea rapidă a cererilor de rambursare de către beneficiari.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 63 de Milioane Euro pentru transformarea urbană și promovarea turismului durabil în Regiunea Nord-Est

Referitor la absorbția de fonduri europene, acesta a menționat că România a rambursat deja 85% din fondurile alocate, iar în prezent există două miliarde de euro spre decontare la Comisia Europeană, echivalentul a 92% absorbție. Cu suma propusă de 1,4 miliarde de euro, intenționându-se depunerea acesteia către Comisia Europeană, se vizează un grad de absorbție de 98%, deși aceste sume vor fi decontate în 2024.

Adrian Câciu a subliniat diferențele între exercițiile financiare anterioare, menționând că programele din perioada 2007-2013 au încheiat cu un grad de absorbție de 92%, spre deosebire de exercițiul financiar anterior care a încheiat cu un grad de absorbție de 52%.

De asemenea, ministrul a evidențiat și impactul asupra finanțării noului cadru financiar multianual 2021-2027, menționând că au fost lansate apeluri de peste 16 miliarde de euro și sunt în pregătire altele, în valoare de nouă miliarde de euro, pentru a permite depunerea de proiecte până la finalul anului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Dumitru BOROȘ, despre inițiativele de modernizare și dezvoltare urbană implementate în Municipiul Bârlad

În privința negocierilor legate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Adrian Câciu a confirmat încheierea acestora. A precizat că noul PNRR al României a fost înaintat serviciilor Comisiei Europene și include o refinanțare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pentru programul REPowerEU. Se estimează finalizarea dezbaterilor în cadrul Comisiei Europene în jurul datei de 21-22 noiembrie, iar aprobarea în cadrul ECOFIN este programată la începutul lunii decembrie.

38c0be8968c4abc143acf7a6455a8d60 - Moldova Invest

În ceea ce privește legea pensiilor, Adrian Câciu a confirmat un dialog constant cu Comisia Europeană și a menționat că legea a fost aprobată într-o formă discutată și convenită cu Comisia Europeană și Banca Mondială. A explicat că prognozele Comisiei Europene nu includ încă impactul legii pensiilor, deoarece aceasta va avea efecte asupra bugetului de stat și consumului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Delgaz Grid investește peste 375 milioane de lei în modernizarea de linii electrice și posturi de transformare, cu sprijin din Fondul pentru Modernizare

Referitor la procentul de 9,4% din PIB alocat sistemului public de pensii, acesta nu va mai fi inclus în noul PNRR al României. Ministrul a subliniat că legea pensiilor cuprinde mecanisme specifice, cum ar fi indexarea sau corelarea cu creșterea veniturilor din contribuții, care au fost analizate de către Comisia Europeană în momentul evaluării draftului legii pensiilor.

În concluzie, Adrian Câciu a afirmat că există fonduri disponibile pentru majorările prevăzute în legea pensiilor și că acestea sunt incluse în bugetul de stat, iar modelările de prognoză susțin existența acestor fonduri.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top