Connect with us

Noi măsuri de austeritate adoptate de Guvern. Anunțul Ministrului Boloș

masuri austeritate marcel bolos 865541 - Moldova Invest

Romania

Noi măsuri de austeritate adoptate de Guvern. Anunțul Ministrului Boloș

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Marcel Boloș, a subliniat necesitatea adoptării noilor măsuri de austeritate și impactul acestora asupra populației

Potrivit acestuia, Guvernul pregătește o nouă ordonanță, care urmează să fie adoptată în această săptămână.

Această nouă ordonanță impune o serie de restricții, printre care se numără faptul că, până la finalul anului, instituțiile și autoritățile publice locale nu au permisiunea să utilizeze fonduri publice pentru a organiza evenimente comunitare, cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice.

De asemenea, instituțiile publice nu mai sunt autorizate să achiziționeze mobilier sau materiale pentru întreținere, să efectueze reparații curente, să cumpere cărți sau să folosească servicii de consultanță.

Primăriile nu au voie să efectueze plăți pentru lucrări și servicii de interes public local. Mai mult, Guvernul a hotărât să folosească sumele destinate burselor elevilor, care nu au fost încă utilizate.

„Cheltuielile acestea care se fac pe sfârșit de an, așa cum reiese și din proiectul de ordonanță de urgență, sunt limitate la nivelul mediei de pe parcursul anului. Deci nu sunt interzise în totalitate aceste tipuri de cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor ci se păstrează nivelul de plăți din cursul anului calendaristic, nivelul mediu de plăți din anul calendaristic”, a spus Marcel Boloș.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Palatul Parlamentului din București va găzdui Forumul Rebuilding Ukraine

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat necesitatea acestor măsuri, subliniind că aceste cheltuieli, care apar în mod obișnuit la finalul anului, au fost limitate la nivelul mediei de cheltuieli din primele nouă luni ale anului. Motivul din spatele acestei decizii este angajamentul față de Comisia Europeană de a menține un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Analizele Ministerului de Finanțe au arătat că aceste tipuri de cheltuieli au crescut semnificativ în ultimele luni ale anului, ajungând la peste 4 miliarde de lei.

„Am luat în calcul perioada ianuarie-septembrie. De ce am făcut acest lucru? Pentru că, după cum știți, suntem într-o perioadă de angajament față de Comisia Europeană cu o țintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB iar din analizele pe care noi le-am făcut la nivelul Ministerului de Finanțe aceste tipuri de cheltuieli, în cursul anului, înregistrau o medie de 1,1 miliarde de lei, pentru ca la sfârșitul anului toate aceste cheltuieli să ajungă la peste 4 miliarde de lei”, a explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Moldova Invest îți recomandă și ...   La finalul anului 2023, România ar putea avea aproximativ 110 de kilometri noi de autostradă și drum expres

Marcel Boloș a adăugat că Guvernul poate aproba limite mai ridicate pentru aceste cheltuieli în circumstanțe excepționale, cu condiția ca acestea să fie argumentate corespunzător. Scopul acestei acțiuni este de a garanta că angajamentele față de Comisia Europeană rămân în vigoare și că finanțarea europeană pentru investiții nu este blocată.

Ministrul a subliniat că aceste măsuri reprezintă o prioritate în gestionarea bugetului și că bugetul de stat nu poate fi cheltuit fără discernământ. Acesta a vorbit și despre măsurile care ar urma să intre în vigoare.

„De la cheltuielile de natura furnizorilor de birou până la ceea ce înseamnă partea de alte cheltuieli pentru reparații curente, cu mențiunea că, dacă vor exista situații excepționale, prin memorandum, Guvernul va putea aproba limite care să fie peste valoarea acestei medii, dar numai în cazuri bine justificate, pentru că dorim în continuare să ne păstrăm angajamentele față de Comisie și să nu riscăm blocarea investițiilor europene.

Este până la urmă o prioritizare a cheltuielilor pe care le fac autoritățile locale așa cum și statul face aceste prioritizări lună de lună.

Trebuie să înțelegem că bugetul de stat nu este un sac fără fund din care se cheltuie la nesfârșit și ajungem astfel încât să ne blocăm propriile proiecte de investiții sau, mai mult, să riscăm să nu avem bani de autostrăzi sau bani de ceea ce înseamnă modernizarea de școli, modernizarea de spitale, tot ceea ce se face în țara noastră, pentru ca să beneficiem de aceste investiții”, a susținut Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Subvenții în valoare de peste 41 milioane de euro pentru 100.000 de fermieri

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top