Connect with us

Noile măsuri fiscale propuse de executiv aduc modificări pentru angajații din IT

birou it angajati corporatie getty newmoney 1280x720 1 - Moldova Invest

Romania

Noile măsuri fiscale propuse de executiv aduc modificări pentru angajații din IT

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Noul pachet de măsuri fiscale propune o modificare semnificativă în ceea ce privește contribuțiile IT-iștilor din România la Pilonul 2 de pensii private

Conform noilor prevederi, aceștia vor mai contribui la acest pilon doar în cazul în care solicită explicit acest lucru.

Până în prezent, IT-iștii erau obligați să contribuie la Pilonul 2 de pensii, la fel ca toți ceilalți angajați din România, și erau repartizați în mod aleatoriu către un fond de pensii, dacă nu solicitau în mod explicit un anumit fond. Contribuția actuală la Pilonul 2 de pensii private se situează la 3,75% din salariu, în timp ce 21,25% din salariu se direcționează către sistemul public de pensii. Începând cu 1 ianuarie 2024, se preconizează o majorare a contribuției la Pilonul 2 la 4,75% din salariu, în timp ce 20,25% din salariu va fi alocat pilonului de pensii de stat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Impozit PROGRESIV, scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi, creșterea bazei de impozitare, printre recomandările delegației FMI prezente la BUCUREȘTI

tim van der kuip CPs2X8JYmS8 unsplash 1 scaled 1 scaled - Moldova Invest

Prin intermediul noului set de măsuri fiscale, IT-iștii nu vor mai fi obligați să contribuie automat la Pilonul 2. Dimpotrivă, dacă doresc să continue această contribuție, trebuie să facă o solicitare expresă în acest sens.

Conform proiectului de lege „Prin excepţie de la prevederile art. 138^1 alin. (1) şi (2) şi art. 138^2 alin. (1) şi (2), persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata contribuţiei datorată la fondul de pensii administrat privat”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Structura economiei, sursele de creştere şi orientarea investiţiilor în plan regional reflectate în analiza viceguvernatorului BNR, LEONARD BADEA

Această decizie reprezintă un compromis delicat pentru angajații din domeniul IT. Pe de o parte, aceștia vor beneficia de un salariu net mai crescut, datorită eliminării unui tip de taxă. Această schimbare ar putea compensa într-o anumită măsură reducerea salariilor nete, ca urmare a reintroducerii impozitului în sectorul IT, o altă măsură adoptată de Guvern prin intermediul pachetului fiscal.

Pe de altă parte, contribuțiile către pensiile private ale acestor angajați nu vor mai fi actualizate, astfel încât aceștia vor primi doar suma acumulată până în prezent.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Programul Noua Casă va continua și în 2024. La ce sumă se ridică plafonulde garanții?

Acest scenariu se aplică, în prezent, și angajaților din domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare.

Pentru a continua să contribuie la Pilonul 2 de pensii, angajații din domeniul IT trebuie să depună o cerere scrisă la angajator, exprimându-și în mod explicit intenția în acest sens.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top