Conform datelor unui sondaj realizat de CEC Bank, peste 56% dintre plățile efectuate în timpul Sărbătorilor vor fi în numerar. În același timp, 26% dintre respondenți au declarat că intenționează să folosească un card de debit, iar 11% un card de credit
Potrivit sondajului efectuat de CEC Bank și comparatorul bancar FinZoom, mall-urile rămân destinația preferată pentru achizițiile de sărbători pentru 45% dintre participanți, în timp ce producătorii locali urcă pe locul doi cu aproximativ 22% din preferințe, depășind cumpărăturile online, care se situează la 17,43%. Peste 60% dintre cei chestionați își planifică lista de cadouri din timp și încearcă să se încadreze în bugetul stabilit, în timp ce 34% cumpără sporadic în decembrie, urmărind diverse oportunități.
Referitor la bradul de Crăciun, 54% dintre participanți optează pentru un brad artificial, în timp ce 20,75% preferă unul natural. În jur de 17% nu își decorează casa cu brad de Crăciun, iar mai puțin de 8% aleg să cumpere un brad în ghiveci.
Când vine vorba de bugetul pentru brad, 31% dintre respondenți nu vor aloca sume pentru că au deja un brad artificial din ani anteriori. Alți 23% vor cheltui între 60 și 150 de lei, 15,5% între 30 și 60 de lei, iar 14% vor cheltui peste 150 de lei pentru un brad.
Studiul arată că majoritatea românilor, aproximativ 50%, resimt cel mai mult impactul creșterii prețurilor la alimente asupra cheltuielilor de Crăciun. În același timp, peste 40% economisesc în avans pentru cheltuielile de sărbători, iar pentru majoritatea, cheltuielile pentru cadouri nu depășesc suma de 500 de lei.
În ceea ce privește bugetul pentru cadouri, 57% intenționează să cheltuie sub 500 de lei, în timp ce 28% își propun să aloce între 500 și 1.000 de lei. Doar 4,4% intenționează să cheltuie mai mult de 2.000 de lei.
În privința provenienței banilor pentru această perioadă, 41% strâng bani în avans, în timp ce 40% cheltuie direct din salariul lunii respective. Un procent mic, 7%, cheltuie de pe cardul de credit sau overdraft, 7% din prime sau bonusuri, iar aproximativ 5% se împrumută de la prieteni sau rude.
Sondajul a fost realizat online de FinZoom, la solicitarea CEC Bank, pe un eșantion de aproximativ 1.200 de respondenți din întreaga țară, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. Dintre aceștia, 53% sunt salariați, 75% locuiesc în zone urbane, iar peste 27% au studii superioare.