Connect with us

Piața comerțului cu produse alimentare înregistrează o ușoară creștere, numărul magazinelor de profil a scăzut

supermarket 949913 1280 - Moldova Invest

Romania

Piața comerțului cu produse alimentare înregistrează o ușoară creștere, numărul magazinelor de profil a scăzut

Piața de retail a produselor alimentare, acoperind atât magazinele moderne cât și cele tradiționale, se estimează că va atinge aproximativ 133,7 miliarde de lei (27,7 miliarde de euro) în cursul acestui an, înregistrând o creștere de 2,9% față de nivelul din 2022, conform unei analize realizate de Euromonitor

Această evoluție pozitivă are loc în ciuda tendinței generale de descreștere în sectorul de retail cu amănuntul. Deși numărul magazinelor continuă să înregistreze scăderi, suprafața totală destinată retailului este în creștere.

Piața comerțului cu produse alimentare, inclusiv atât magazinele moderne cât și cele tradiționale, este estimată să ajungă la aproximativ 133,7 miliarde de lei (27,7 miliarde de euro) în acest an, înregistrând o creștere de aproximativ 2,9% față de nivelul din 2022, conform unei analize realizate de Euromonitor. Acest lucru se întâmplă în ciuda tendinței generale de descreștere a sectorului de retail cu amănuntul. Chiar dacă numărul magazinelor continuă să scadă, suprafața totală de retail este în creștere.

Nesto Hypermarket scaled - Moldova Invest

Analiza Euromonitor arată că, în perioada anterioară pandemiei (2019) până în 2024, numărul magazinelor alimentare din România, care includ magazine de proximitate, hipermarketuri, supermarketuri, băcănii, chioșcuri și magazine tradiționale, ar putea înregistra o scădere de 2,4%, în timp ce suprafața totală continuă să crească. Această tendință este în special influențată de magazinele tradiționale, operate de mici jucători locali care se confruntă cu concurență din ce în ce mai puternică.

În ceea ce privește valoarea pieței, estimările Euromonitor indică o creștere constantă până la 137,6 miliarde de lei în 2023, în creștere cu 2,9% față de 2022 și cu peste 25% față de nivelul din 2019. Pentru anul 2024, se prognozează că vânzările magazinelor alimentare vor atinge un total de 147,4 miliarde de lei, cu o creștere anuală de peste 7%.

Analiza Euromonitor subliniază că, comercianții cu amănuntul de produse alimentare au rămas un factor dominant în vânzările cu amănuntul în 2022, deoarece alimentele reprezintă o parte semnificativă a cheltuielilor românilor. Inflația ridicată din 2022 a avut un impact semnificativ asupra prețurilor alimentelor de bază, precum legume, pâine, carne, lactate și ulei de floarea-soarelui, ceea ce a afectat cheltuielile consumatorilor.

Cu toate acestea, pentru anul 2023, Euromonitor estimează că inflația ridicată va exercita presiuni suplimentare asupra puterii de cumpărare a consumatorilor, cu un impact semnificativ asupra comerțului cu amănuntul în ansamblu. Vânzările în valoare (la prețuri constante din 2022) se vor situa sub nivelurile pre-pandemie în 2023, înainte de a crește gradual odată cu stabilizarea economiei locale. Cu toate acestea, segmentul comerțului cu produse alimentare pare să fie o excepție de la această tendință.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top