Connect with us

Pierderi considerabile în sectorul agricol cauzate de secetă. Producția de rapiță ar putea ajunge la jumătate

in romania se cultiva tot mai multa rapita 40340 - Moldova Invest

Romania

Pierderi considerabile în sectorul agricol cauzate de secetă. Producția de rapiță ar putea ajunge la jumătate

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Seceta din această toamnă are deja un impact negativ asupra sezonului viitor. Producția de rapiță s-ar putea diminua cu aproximativ jumătate

În jur de 70% dintre culturile de rapiță însămânțate în toamna acestui an nu au răsărit, însă fermierii seamănă în continuare.

Din cauza deficienței semnificative de umiditate din sol, culturile de rapiță semănate la începutul toamnei nu au putut să încolțească, ceea ce determină fermierii să se aștepte la pierderi semnificative la momentul recoltării, cu o estimare de până la 50%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Antibiotice Iași va distribui dividende de 30 milioane lei. Cât va încasa Ministerul Sănătății?

În plus, suprafețele cultivate sunt mai reduse față de anul precedent din cauza faptului că mulți agricultori au rămas cu resurse financiare limitate după sezonul agricol 2022-2023. Situația este similară și în cazul culturilor de grâu.

„Sunt zone unde nu au căzut nici 100 de litri de apă în 200 de zile. Mai mult de 70% din culturile de rapiță nu au răsărit, 20% au un anumit grad de răsărire și doar 10% au o răsărire uniformă. Însă se seamănă în continuare rapiță și grâu, dar pe suprafețe mici. Fermierii sunt decapitalizați pentru că producțiile și așa mici obținute anul trecut nu pot fi valorificate din cauza importurilor din Ucraina. Este o concurență neloială foarte mare și ne confruntăm cu numeroase constrângeri economice”, a precizat Nicu Vasile, Președintele LAPAR, conform Economica.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vor începe lucrările la autostrada Arad-Oradea, care va face legătura între nordul și sudul Europei. Proiect de 10,7 miliarde lei

De asemenea, conform estimărilor lui Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale Prodcom, aproximativ jumătate din recolta de rapiță este compromisă.

În plus, chiar cele mai recente evaluări ale Comisiei Europene generează îngrijorări cu privire la producția de rapiță din România.

„Condițiile foarte secetoase din regiunile sud-estice din România și sudul Ucrainei pot afecta grav germinația, răsărirea și dezvoltarea timpurie a plantelor, în așa fel încât poate fi necesară o resemănare”, este indicat în ultima prognoză a Comisiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Se înființează rețeaua națională de ghișee de informare pentru instalarea de panouri solare și renovarea locuințelor

Potrivit informațiilor prezentate de către Institutul Național de Statistică, la data de 30 august a acestui an, agricultorii recoltaseră o suprafață de 641,8 mii de hectare cu culturi de rapiță pentru ulei, înregistrând o creștere de 38,8% în comparație cu anul precedent, iar producția a atins 1,9 milioane de tone, reprezentând o creștere semnificativă de 70% față de anul anterior.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top