Connect with us

Plenul Parlamentului se reunește astăzi pentru a vota BUGETUL de STAT pentru 2024. PIB-ul României va atinge un nivel record de 350 de miliarde de euro

tazcxe 1024x768 2 - Moldova Invest

Romania

Plenul Parlamentului se reunește astăzi pentru a vota BUGETUL de STAT pentru 2024. PIB-ul României va atinge un nivel record de 350 de miliarde de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform premierului Ciolacu, Bugetul pentru anul 2024 este axat pe dezvoltare și construcție, fundamentat pe investiții și justiție socială. Acest buget se orientează către creșterea economică în scopul îmbunătățirii nivelului de trai al populației. În același timp, propunerea bugetară actuală vizează atât abordarea provocărilor imediate pe termen scurt, cât și stabilirea fundațiilor necesare pentru succesul nostru pe termen lung. Scopul este de a naviga cu succes prin perioadele dificile și de a pregăti România pentru oportunitățile uriașe care vor apărea în viitor

Punctele de referință strategice ale acestui buget sunt:

  • O strategie economică solidă, cu scopul de a obține a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în anul următor, în jur de 3.4%;
  • Investiții record reprezentând peste 7% din PIB, adică aproximativ 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene și PNRR. Acest lucru înseamnă un avans de 27 de miliarde de lei față de anul anterior și dublul sumei din 2021, când au fost alocate doar 59 de miliarde de lei;
  • Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de cetățeni, inclusiv pensionari, angajați cu salarii minime, profesori și personal din administrația publică;
  • Consolidarea mediului economic prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare și generarea de noi locuri de muncă, menținând, în același timp, un mediu concurențial echitabil, cu mai puține scutiri și facilități fiscale;
  • Elaborarea unui plan concret pentru a gestiona cheltuielile bugetare și un set de măsuri pentru a intensifica colectarea și a combate eficient evaziunea fiscală;
  • Garantarea securității cetățenilor, în special în contextul tensiunilor la graniță, prin alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare.

Aseară, în fața Parlamentului, Marcel Ciolacu a prezentat un tablou idilic al evoluției economiei românești în 2024:

marcel ciolacu psd 1 scaled 1 scaled - Moldova Invest

Dorim să atragem investiții străine din Germania, SUA, Franța, Marea Britanie, Israel, Turcia și Coreea de Sud. Guvernul actual se străduiește să aducă România în cel mai scurt timp posibil în spațiul Schengen.

Vom continua să prelungim două măsuri esențiale care au contribuit la scăderea inflației: plafonarea prețurilor la energie și gaze, precum și plafonarea adaosurilor comerciale pentru cele 21 de categorii de alimente de bază.

Anul viitor, nicio persoană din România nu va plăti facturi mai mari! Politicile energetice naționale din ultimii doi ani au fost un eșec total, culminând cu liberalizarea prețurilor la energie în mijlocul unei pandemii, constituind cel mai sever atac la adresa populației și a mediului de afaceri românesc.

Fără intervenție, o mare parte din populație ar fi fost expusă la întuneric și frig, iar multe sectoare industriale ar fi fost în pericol de închidere. În prezent, avem cea mai generoasă schemă de limitare a prețurilor la energie din Europa, acoperind o mare parte din populație și economie. Vom continua să susținem această schemă și în anul următor! Banii necesari au fost alocati în buget pentru a asigura continuitatea schemei de limitare a prețurilor.

În paralel, vom continua să investim considerabil pentru a asigura accesul românilor la energie mai ieftină. Programul de instalare a panourilor fotovoltaice va rămâne neschimbat. Oamenii vor putea să acceseze în continuare granturi de 20.000 de lei pentru a beneficia de energie mai accesibilă.

De asemenea, vom prelungi și măsura de plafonare a adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază. Dorim să informăm toți posesorii de carduri pentru alimente că acestea vor fi funcționale și în anul următor, urmând să primească suplimente de 250 de lei la fiecare două luni.

Planul bugetar pentru 2024 prevede creșteri de venituri pentru peste 12 milioane de cetățeni. Avem în plus peste 40 de miliarde de lei în buget pentru a crește pensiile, salariile, alocațiile și pentru a veni în sprijinul celor aflați în nevoie.

De asemenea, acest Guvern va aduce corectitudine în ceea ce privește pensiile. În premieră, anul viitor vom implementa două creșteri semnificative ale pensiilor. Indexarea cu 13,8% – începând cu 1 ianuarie, și recalcularea – de la 1 septembrie.

Prin urmare, pensia medie va crește anul viitor de la 2.100 de lei la peste 2.800 de lei. Comparativ cu momentul preluării guvernării, aceasta reprezintă o creștere mai mult decât dublă, raportată la inflația de 30% din perioada 2022-2024.

Vom face dreptate și pentru profesori și ne vom respecta toate angajamentele luate față de aceștia în mod riguros în anul viitor.

De asemenea, vom continua să creștem rapid salariul minim. Vom menține facilitățile pentru cei care primesc 200 de lei scutiți de taxe până la 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 3.700 de lei brut.

De la preluarea guvernării, am susținut ferm necesitatea de a ne apropia cât mai rapid de salariul minim european. De aceea, îmi doresc ca, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.000 de lei în România. În plus, în anul 2024, câștigul salarial mediu net va ajunge la 954 de euro, comparativ cu 694 de euro în anul 2021, când am preluat guvernarea.

Este esențial să subliniez că salariile echitabile nu sunt o problemă, ci o parte esențială a soluției. O creștere semnificativă a salariilor este vitală într-o economie care apreciază munca oamenilor. Este singura modalitate de a reține forța de muncă calificată în țară și de a-i determina pe cei plecați să revină. Voi sprijini întotdeauna persoanele care muncesc și contribuie la dezvoltarea acestei țări.

Bugetul pentru anul 2024 este construit în jurul patriotismului economic, având ca obiective principale creșterea producției interne, stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă în România.

De asemenea, în anul următor, investițiile vor contribui la jumătate din creșterea economică și vor înregistra o creștere a ratei dublă față de consum. Acest lucru înseamnă că vom avea o economie care se va dezvolta pe baza investițiilor, nu pe consum. Din această cauză, am decis să prioritizăm investițiile. Nu vom mai aloca resurse către zeci de mii de proiecte începute, dar niciodată finalizate. Pentru anul 2024, am identificat peste 150 de proiecte de investiții semnificative, inclusiv 108 la Transporturi și Infrastructură, 21 la Ministerul Dezvoltării, 13 la Mediu și 9 la Sănătate. În termeni de valoare, 91% din aceste fonduri se vor îndrepta către infrastructură, reprezentând un salt incredibil în dezvoltarea României.

Alături de investițiile în infrastructură, două domenii strategice în care vom investi considerabil în 2024 vor fi Educația și Sănătatea.

Bugetul alocat pentru Educație este cel mai mare din istoria țării, reprezentând 4.1% din PIB, cu un plus de 22 de miliarde de lei față de execuția din 2023, în creștere cu 61%. După mulți ani în care Educația a fost neglijată în buget, anul 2024 va fi, în sfârșit, anul în care Educația primește atenția cuvenită. Peste 12 miliarde de lei vor fi investiți în infrastructura educațională doar din PNRR. De asemenea, vom aloca un buget de 1.14 miliarde de lei pentru a asigura o masă caldă pentru elevii din aproape 1.000 de unități școlare.

Pe partea de Sănătate, este de menționat că vom înregistra un plus de 44% în anul următor, adică o creștere cu 5,8 miliarde de lei în comparație cu execuția din 2023.

Anul viitor, planificăm să generăm peste 80 de mii de noi locuri de muncă, iar toate schemele de sprijin vor fi condiționate de acest aspect. Am stabilit un plafon de garanții de 40 de miliarde de lei pentru a susține activitățile IMM-urilor. În plus, vom introduce o schemă de 2,5 miliarde de lei pentru a stimula investițiile în tehnologie de vârf și un buget de 2,6 miliarde de lei pentru schemele de ajutor destinate industriei prelucrătoare, industriei materialelor de construcții, programului Start Up Nation și programului Femeia Antreprenor.

De asemenea, pe tot parcursul anului următor, ne propunem să continuăm să stimulăm investițiile în prelucrarea și procesarea alimentelor, producția de carne de porc și pasăre, legume, precum și subvenționarea motorinei în agricultură, prin alocări de peste 2,2 miliarde de lei, împreună cu investiții în irigații de peste 2,5 miliarde de lei.

Deficitul bugetar estimat pentru anul viitor va fi de 5% din PIB, ceea ce înseamnă că vom realiza o consolidare bugetară de aproape 1% din PIB, depășind regula bugetară care prevede o ajustare de minimum 0,5 puncte procentuale din PIB. Această direcție ne va permite să atingem, pe termen mediu, un deficit de 3% din PIB.

Însă cea mai semnificativă schimbare va consta în oprirea modelului de guvernare bazat pe datorie. Astfel, datoria publică va scădea la 48,7% din PIB în anul 2024, mult sub pragul de 60% stabilit de Uniunea Europeană.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Construirea Sălii Polivalente din Iași, APROBATĂ! Investiție de 96 de milioane de euro


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top