Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația Alstom din Franța la contractul încheiat de PESA din Polonia pentru furnizarea a 20 de trenuri electrice noi de lung parcurs. Această decizie permite semnarea contractului în valoare de 500 de milioane de euro conform legii, fără a mai aștepta o posibilă contestație suplimentară la Curtea de Apel București.
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația Alstom referitoare la contractul atribuit companiei poloneze PESA pentru furnizarea a 20 de trenuri electrice noi de lung parcurs. În același timp, contestația depusă de PESA împotriva ofertei Alstom a fost închisă de CNSC cu „excepții”. Alstom va începe livrarea primelor trenuri noi începând cu luna decembrie 2023, acestea reprezentând primele achiziții de acest tip făcute în ultimii 20 de ani: un total de 37 de trenuri electrice noi, fabricate la uzina din Polonia.
PESA, producătorul din Polonia, a câștigat licitația organizată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) în data de 14 septembrie pentru procurarea a 20 de trenuri electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs, finanțate prin PNRR. Valoarea estimată a acestui contract finanțat prin PNRR se situează între 1,2 și 2,3 miliarde lei. În ceea ce privește perioada de mentenanță de 15 ani, contractul se ridică la 240 de milioane de euro, putând ajunge la aproape jumătate de miliard de euro în cazul în care se dublează durata mentenanței la 30 de ani și se adaugă încă 9 unități la numărul total de trenuri.
Atât Alstom, cât și PESA au depus oferte la licitația pentru 62 de trenuri electrice de scurt parcurs și se contestă reciproc
ARF a desemnat PESA drept câștigător al licitației, iar contractul acoperă nu doar achiziția trenurilor, ci și serviciile de mentenanță și reparații pentru asigurarea funcționării optime a acestora în termeni de siguranță și confort, inclusiv instruirea personalului în exploatarea trenurilor și asistență tehnică în perioada de garanție.
Contractul permite o clauză de revizuire care poate extinde perioada de mentenanță cu încă 15 ani și numărul de trenuri cu încă 9 unități, prin acte adiționale la contractul inițial.
Trenurile de lung parcurs (InterRegio) trebuie să ofere un minim de 160 de locuri pe scaune, 160 de locuri în picioare și 16 locuri pentru biciclete. Livrarea trebuie finalizată într-un interval de maxim 4 ani de la semnarea contractului, iar durata totală a contractului se extinde pe o perioadă de 34 de ani, incluzând și perioada de întreținere.
Traseele pe care aceste trenuri electrice vor circula includ rutele dintre Cluj-Napoca – Sighișoara – Brașov, Cluj-Napoca – Alba Iulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova, Brașov – Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava, Galați – Mărășești – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava, Galați – Brăila – Făurei – Fetești – Constanța (Mangalia), și altele.
Pe viitor, după finalizarea electrificării, trenurile vor opera și pe rutele Oradea – Cluj-Napoca – Sighișoara – Brașov și Cluj-Napoca – Alba Iulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova – Calafat.