Romania
Potențialul Europei Centrale și de Est de a atrage industrii în contextul crizei energetice. România, printre țările cu surse nepoluante”
De-a lungul timpului, economiile din Europa Centrală și de Est au stat în umbra celor din Vest, însă se pare că viitorul aduce noi perspective, având în vedere baza de producție competitivă în termeni de costuri și evoluția către surse de energie din ce în ce mai puțin poluante în această regiune, conform unei analize Reuters
Marile industrii din Germania, cel mai mare producător european, au fost afectate de costurile ridicate ale energiei electrice și de restricțiile legate de utilizarea combustibililor fosili ca urmare a evenimentelor din Ucraina din 2022, ceea ce a dus la creșterea bruscă a costurilor energetice. Chiar dacă prețurile energiei au scăzut în 2023, ele rămân peste medii pe termen lung, iar companiile se confruntă în continuare cu restricții în ceea ce privește accesul la combustibili pentru energie și la surse de energie electrică cu emisii reduse.
Astfel, multe companii iau în calcul relocarea unei părți din producție în alte zone ale Europei, unde costurile de operare sunt mai reduse și unde sistemele energetice sunt în curs de transformare pentru a reduce emisiile și a spori producția în următorii ani. Avantajele Europei Centrale și de Est includ o serie de fabrici de producție electronică de top în Ungaria și România, iar Polonia, Slovacia și Cehia au industrii auto importante cu lanțuri de aprovizionare extinse. În plus, Polonia și Ungaria se numără printre cei mai mari producători de baterii reîncărcabile în afara Chinei, contribuind cu 6%, respectiv 3% din capacitatea globală în 2022.
Cu toate că aceste cifre sunt mici comparativ cu cele 77% din China, există planuri de expansiune rapidă a capacității de producție a bateriilor în Europa Centrală, suggerând că această regiune ar putea juca un rol important în industriile cheie cu potențial de creștere în decenii viitoare. De asemenea, costurile relativ scăzute ale forței de muncă și ale terenurilor din Europa Centrală și de Est au contribuit la creșterea industriei prelucrătoare în această regiune.
Acestea sunt în special evidente în cazul costurilor orare ale forței de muncă în industria manufacturieră, care au fost sub jumătate față de cele din principalele economii din Vest, cum ar fi Germania și Franța, în 2021. Regiunea dispune de resurse de talente calificate, costuri de trai mai mici, rețele de transport bine dezvoltate și facilizarea relativ ușoară a vizelor, constituind alte atuuri pentru investitori. Mai recent, profilul de emisii reduse înregistrat în sectoarele energetice din Europa Centrală a devenit un element atrăgător pentru relocarea capacității de producție din zonele cu costuri mai mari.
Slovacia, cu o creștere economică estimată la peste 2% în 2024, obține aproximativ 84% din energia electrică din surse curate, inclusiv 60% din energie nucleară și 14% din surse hidroelectrice. România are în plan să obțină 71% din energia electrică din surse nepoluante până la finalul lui 2023, datorită unei creșteri semnificative a producției hidroelectrice. Ungaria urmărește ca 90% din energia electrică să provină din surse cu emisii reduse până în 2030. Aceste procente ridicate de energie curată depășesc semnificativ media europeană și media națiunilor mai bogate din UE, făcând această regiune atractivă pentru companiile care doresc să își relocheze producția. Alături de costurile forței de muncă mai reduse, aceste surse energetice curate ar putea transforma Europa Centrală și de Est în motoare cheie ale economiei regionale în anii următori.