Romania
Proiecții economice: ING anticipează dobânzi ridicate până în aprilie 2024
Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank, consideră că prețul petrolului și presiunile inflaționiste vor menține dobânzile ridicate pentru o perioadă mai îndelungată. Prima reducere este probabilă în aprilie 2024
O parte dintre economiștii șefi ai băncilor comerciale au început să-și prelungească proiecțiile privind reducerea așteptată a dobânzii de politică monetară de către BNR. Tătaru estimează că BNR va menține dobânda cheie la nivelul de 7% până în luna aprilie a anului viitor. Această decizie este influențată de creșterea prețului petrolului în a doua jumătate a anului și de presiunile inflaționiste generate de modificările fiscale. Se anticipă că până la finalul anului 2024, dobânda nu va scădea sub 5,5%.
În prima parte a acestui an, unii economiști șefi din băncile comerciale din România sugerau că există o șansă de reducere a dobânzii de politică monetară chiar în trimestrul al patrulea din acest an. Cu toate acestea, perspectivele s-au schimbat, iar trimestrul întâi din 2024 pare a fi momentul cel mai probabil pentru o astfel de decizie din partea băncii centrale.
Tătaru explică că și-a extins estimarea pentru prima reducere a dobânzii cheie cu o ședință din cauza mai multor factori: o ușoară deviere de la traiectoria de dezinflație în luna august a acestui an, creșterea prețurilor la petrol în a doua jumătate a anului 2023, posibile presiuni ascendente datorate unei povară fiscale mai mari în 2024, precum și evoluțiile globale, cu piețele parând să accepte o perspectivă de creștere mai îndelungată din partea Fed din SUA și a Băncii Centrale Europene.
El adaugă: ”Presiunile asupra creșterii vor rămâne vizibile și în viitor, deoarece principalele modele comerciale ale României vor continua să subperformeze, iar efectele întârziate ale ratelor ridicate ale dobânzilor vor frâna și mai mult activitatea. Prin urmare, ne așteptăm la un total de reduceri de 150 de puncte de bază până la sfârșitul anului 2024.”
Banca Națională a României a menținut rata dobânzii de politică monetară la 7%. BNR previzionează în continuare o decelerare a inflației până la finalul anului, dar subliniază că există riscuri de creștere în 2024, datorate implementării pachetului fiscal.
Inflația a continuat să încetinească în primele două luni ale trimestrului al treilea din 2023, în linie cu previziunile, datorită performanțelor pozitive ale prețurilor la alimente și energie, care au compensat impactul crescut al presiunilor asupra prețurilor la combustibili și medicamente.
Creșterea PIB-ului în trimestrul al doilea din 2023 a fost sub așteptări, iar datele recente indică o creștere și mai slabă în trimestrul al treilea al acestui an. Atât deficitul comercial, cât și deficitul de cont curent s-au îmbunătățit, dar cel din urmă s-a redus într-un ritm mai lent, din cauza ieșirilor de venituri primare, sub formă de profituri reinvestite și dividende distribuite.
În ceea ce privește inflația, BNR subliniază incertitudinile și riscurile majore pentru perspectivele inflației pentru 2024, generate de configurarea pachetului fiscal. Comparativ cu ultima ședință, BNR a evidențiat așteptările privind presiunile inflaționiste pe termen scurt și forțele dezinflaționiste mai puternice pe termen lung.
În ceea ce privește activitatea economică și, implicit, presiunile asupra prețurilor determinate de cerere, BNR a inclus pe lista de riscuri datele recente privind activitatea reală din Europa, care se situează sub așteptări, alături de menționările obișnuite privind mărfurile de bază, fondurile UE, războiul din Ucraina și sancțiunile asociate acestuia. Până acum, datele slabe din Europa se aliniază cu perspectiva noastră că creșterea economică în zona euro va rămâne sub așteptări.
