Connect with us

Proiectul de BUGET pentru 2024 a prins contur: Salariile bugetarilor, cu excepția demnitarilor, cresc cu 5%, deficit de 5%, măriri substanțiale la Educație și Transporturi

20231025 cp salariu minim foto12 e1698304254313 - Moldova Invest

Romania

Proiectul de BUGET pentru 2024 a prins contur: Salariile bugetarilor, cu excepția demnitarilor, cresc cu 5%, deficit de 5%, măriri substanțiale la Educație și Transporturi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat astăzi că a propus o majorare a salariilor cu 5% pentru toți angajații din sectorul public, cu excepția demnitarilor. De asemenea, proiectul de buget pentru anul 2024 prevede un deficit bugetar sub 5% din PIB. Începând cu 2024 se vor majora contribuțiile la pilonul II de pensii, deoarece există riscul ca România să piardă fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență. Vor fi alocate sume mai mari în bugetele destinate Educației, Transporturilor și Sănătății

sedinta guvern - Moldova Invest

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat planurile proiectului de buget pentru anul 2024, aducând în atenție mai multe puncte importante:

 1. Creșterea salariilor bugetarilor: Bugetul propus pentru anul viitor prevede o majorare de 5% a salariilor pentru angajații din sectorul public, cu excepția demnitarilor.
 2. Deficit bugetar: Este estimat un deficit bugetar sub 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul următor.
 3. Investiții și alocări bugetare:
  • Educație: Se propune un buget istoric cu o creștere semnificativă la 4,1%, echivalentul unei majorări de 60%.
  • Transporturi: Se prevede o majorare consistentă de 30% pentru alocările către acest sector.
  • Sănătate: Se anticipează o creștere de 26% a bugetului alocat pentru sănătate.
 4. Reforma Pilonului II de pensii: Se anunță creșterea contribuțiilor la acest pilon începând cu anul 2024, fiind o măsură asumată pentru a evita pierderea fondurilor din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
 5. Calendarul și procesul bugetar: Guvernul intenționează să ofere transparență în procesul bugetar, plănuind să prezinte proiectul în aceeași zi, să îl aducă în ședința de guvern joi și să îl aprobe în Parlament înainte de Crăciun.
 6. Modernizarea ANAF și a Vămilor: Se propun schimbări și eventuale modificări legislative pentru a îmbunătăți eficiența acestor instituții.
 7. Negocieri PNRR: Se menționează finalizarea negocierilor privind PNRR, depunerea cererii de plată numărul III și problemele rămase de rezolvat legate de jaloanele din PNRR.
 8. Aderarea la spațiul Schengen: Premierul vorbește despre demersurile făcute pentru aderarea României la spațiul Schengen, menționând că există progrese în negocieri, dar intrarea în acest spațiu depinde și de deciziile altor state membre.
 9. Creșterea salariului minim: Se exprimă intenția de a discuta cu patronatele și sindicatele pentru a ajunge la o creștere a salariului minim în anul următor.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Chimcomplex va investi într-un proiect de extindere a capacității energetice

Premierul a subliniat că aceste măsuri și planuri bugetare au fost propuse cu scopul de a stimula sectoare cheie ale economiei și de a asigura o dezvoltare sustenabilă în anul următor.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top