Connect with us

Proiectul de lege referitor la sistemul public de pensii a fost votat de Senat

Senatul Romaniei Palatul Parlamentului 22 Decembrie 2020 Q MAGAZINE - Moldova Invest

Romania

Proiectul de lege referitor la sistemul public de pensii a fost votat de Senat

Marţi, Senatul a aprobat proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia urmează să fie recalculată pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari, utilizând o nouă formulă

În urma numărării  voturilor, situația s-a prezentat astfel:  85 de voturi „pentru”, șase voturi „împotrivă” și 19 abțineri.

Cele mai multe amendamente adoptate de Senat au provenit din grupurile PNL și PSD.

Conform proiectului Guvernului, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi recalculate conform noii formule

Conform actului normativ, dreptul la pensie se obține după cel puțin 15 ani de contribuții, fără a lua în considerare perioadele necontributive asimilate (studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică). De asemenea, se urmărește egalizarea graduală a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani până în 2035.

Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR a publicat Ghidurile finale pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare agricolă și pomicolă

Pentru femei, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).

Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani conform următoarei formule: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând cu 36 de ani.

Prin intermediul unui amendament adoptat de grupurile PSD și PNL, contribuabilii sistemului public de pensii includ și persoanele care desfășoară activități în calitate de prestatori casnici și care datorează contribuția de asigurări sociale.

Un alt amendament adoptat și integrat în plen stabilește că sunt considerate ca fiind încadrate în locuri de muncă în condiții deosebite persoanele care își desfășoară activitatea în serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor, personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică și al catedrei de biologie celulară, precum și activitatea de anatomie patologică și prosectură din instituțiile de medicină legală, personalul profesionist operativ de intervenție care acordă asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat în echipă, cu statut civil, din cadrul instituțiilor și structurilor care compun Sistemul național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat, cu excepția compartimentelor de primire a urgențelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele Asociației Energia Inteligentă:”Gazul natural va continua să fie o resursă importantă în următoarele decenii. Tranziţia la verde nu se poate realiza fără aportul acestui combustibil”

Dezbaterile pe marginea proiectului de lege au fost animate

img 1 - Moldova Invest

Senatorii USR Ștefan Pălărie și Irineu Darău și-au exprimat nemulțumirea față de eliminarea, în plen, a unor amendamente admise în mod anterior, „printr-o procedură inovativă care contravine Regulamentului Senatului”.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, a subliniat că „legea aduce dreptate în sistemul de pensii” și aduce creșteri pentru majoritatea pensionarilor.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a recunoscut că actul normativ votat nu este „cea mai bună variantă posibilă, dar este un pas înainte, datorită faptului că rezolvă anumite inechități”.

Senatorul USR Ștefan Pălărie a atras atenția că legea a fost discutată într-un timp foarte scurt și a menționat că promisiunile de majorare a pensiilor cu 40% vor fi posibile doar prin creșterea taxelor și impozitelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Compania românească TeraPlast, cel mai mare procesator de PVC-U din România, își extinde activitatea în Ungaria

Viceliderul grupului UDMR, Fejer Lazslo, a anunțat votul în favoarea proiectului de lege al senatorilor UDMR, dar s-a întrebat de unde vor proveni fondurile pentru aceste majorări de pensii.

Liderul grupului senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a explicat votul de abținere al colegilor săi de partid prin faptul că legea este „slabă, incompletă”.

Legea nu corespunde, nu remediază inechitățile, induce confuzie și nu există nicio garanție că va fi aplicată chiar și așa”, a afirmat Târziu.

Senatorul PNL Florin Cîțu a subliniat că prima creștere a pensiilor prevăzută în proiect, de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, oricum ar fi avut loc pentru că acoperă rata inflației din anul precedent.

Proiectul va fi supus dezbaterii în Camera Deputaților, care are puterea decizională în acest caz.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top