Connect with us

Punctul de pensie va crește cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024

sedinta guvern ciolacu 19327000 - Moldova Invest

Romania

Punctul de pensie va crește cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024

Executivul a dat undă verde proiectului de lege referitor la sistemul public de pensii, conform căruia se prevede recalcularea pensiilor pentru cei peste 4,7 milioane de beneficiari, utilizând o nouă formulă

Guvernul a anunțat că proiectul de lege privind sistemul public de pensii va fi trimis pentru dezbatere și aprobare în Parlament, conform unui comunicat oficial.

Începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va crește cu 13,8%, trecând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. De asemenea, începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi majorate în urma recalculării conform noii formule.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care este procentul real de cereale ucrainene în tranzit prin România care rămân pe piața autohtonă?

Până în 2035, se propune o egalizare graduală a vârstei de pensionare între femei și bărbați

WhatsApp Image 2023 04 10 at 13.28.481 - Moldova Invest

Potrivit proiectului, dreptul la pensie se va dobândi după cel puțin 15 ani de contribuții, excludând perioadele necontributive asimilate, cum ar fi studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică. În plus, proiectul propune o echilibrare graduală până în 2035 a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați.

Moldova Invest îți recomandă și ...   3,9 miliarde de dolari este suma cheltuită de turiștii străini în România, în primele 9 luni ale anului

Guvernul a menționat că noul proiect de lege are scopul de a corecta inechitățile dintre cei care au lucrat în aceleași condiții, dar au ieșit la pensie în perioade diferite, între genuri și între cei care primesc indemnizații sociale minime.

Pentru femei, concediul pentru creșterea copilului va fi considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se va reduce cu șase luni pentru fiecare copil (până la cel mult trei ani și șase luni).

Proiectul prevede, de asemenea, acordarea de puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani, în funcție de durată. Sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei, iar aceasta se va majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Contractele voluntare de asigurare vor permite cumpărarea maximă a 6 ani de vechime. Legislația va stabili tipurile de pensii, inclusiv pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată și de urmaș.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Compania românească TeraPlast, cel mai mare procesator de PVC-U din România, își extinde activitatea în Ungaria


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top