Connect with us

România are ca obiectiv crearea a 100.000 de noi locuri de muncă în sectorul economiei verzi

green energy may renew job hopes create 3 lakh jobs in 5 years - Moldova Invest

Romania

România are ca obiectiv crearea a 100.000 de noi locuri de muncă în sectorul economiei verzi

Politica de neutralitate climatică adoptată de România va genera 100.000 de locuri de muncă până în anul 2050

În conformitate cu ultima versiune a Strategiei pe Termen Lung a României (STL) pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, se estimează că în România vor fi create aproximativ 101.000 de locuri de muncă “verzi”, incluzând atât poziții directe, cât și indirecte. Acest lucru va avea loc în ipoteza în care țara noastră va implementa politici menite să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050.

Se estimează că vor fi create peste 100.000 de noi locuri de muncă verzi până în anul 2050 în scenariul RO Neutră. Majoritatea locurilor de muncă verzi nou generate vor fi locuri de muncă directe ce vor fi create în domeniul construirii, instalării și manufacturării (CIM), precum și în cel al operării și mentenanței (O&M) tehnologiilor verzi necesare pentru implementarea STL. Procesul de decarbonizare a economiei va duce și la crearea de locuri de muncă verzi indirecte care nu necesită cunoștințe sau sarcini specializate în domeniul tranziției verzi. De exemplu, se vor crea noi locuri de muncă în procesul de producției a echipamentelor verzi, locuri de muncă ce vor viza, de exemplu, producerea, manipularea și comercializarea materialelor de care va fi nevoie în realizarea echipamentelor menționate”, se prevede în cadrul strategiei, document care va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern. Documentul și a fost pus în dezbatere publică în septembrie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Adrian-Ioan Veștea a primit, astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, o delegație a Comitetului pentru Politici de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE

news - Moldova Invest

Se estimează crearea a 53.000 de locuri de muncă directe și 48.ooo indirecte ca urmare aplicării Strategiei pe Termen Lung a României (STL) pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Conform estimărilor, vor fi create aproximativ 29.000 de poziții de muncă directe în sectorul construcției, instalării și producției (CIM), precum și peste 24.000 de locuri de muncă directe în sectorul operării și mentenanței (O&M) tehnologiilor verzi. În plus, se anticipază apariția a 48.000 de locuri de muncă indirecte.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Alertă economică globală: FMI avertizează asupra ritmului redus al creșterii mondiale în 2023-2024

Majoritatea noilor locuri de muncă verzi directe (aproximativ 35.000 până în 2050, în scenariul România Neutră) vor fi create în domeniul capacităților noi de producție energie electrică de tip solar și solar auto și pe acoperiș, cu precăderea în domeniul construirii, instalării și producției acestora.

Pe lângă fotovoltaice, care vor aduce și majoritatea pozițiilor de muncă indirecte, și sursele de energie eoliană, precum și tehnologiile hidro și nucleare, vor contribui la generarea de noi locuri de muncă în sectorul operării și mentenanței echipamentelor energetice deja instalate sau care urmează să fie implementate. Ca exemplu, industria eoliană va angaja aproximativ 2.600 de profesioniști doar pentru operațiuni și mentenanță până în 2050, în timp ce hidrocentralele vor crea peste 4.200 de noi locuri de muncă dedicate aceleiași activități.

Sebastian Enache, Head of Mergers and Acquisitions în cadrul Monsson Group declara:”În momentul de față, dacă te duci într-un parc eolian, nu poți să te angajezi pe meseria ta pentru că meseria ta nu există. Dacă te duci într-un parc fotovoltaic, de-abia în ultimii doi ani au apărut meserii. Și iată că încercând să scoatem la suprafață problema pe care noi am întâmpinat-o, astăzi pot să vă spun că avem peste 7.000 – 8.000 de oameni angajați care lucrează în energie eoliană și fotovoltaică și care nu au standarde ocupaționale și o meserie… pe care lucrează, de fapt. Cum pot să atrag fonduri și să specializez oameni pentru că este o meserie care nu există?! Cum pot să am așteptări?”

Același Sebastian Enache, unul dintre pionerii din domeniul regenerabilelor își exprima speranța că, până la sfârșitul acestui an, vor fi incluse în nomenclatorul oficial al meseriilor 12 noi specializări legate de industria regenerabilă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prețul la energie electrică în România a crescut cu 77% în 12 luni

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top