Connect with us

România riscă o scădere drastică a producției de cereale, dacă nu sunt luate măsuri pentru combaterea secetei

situatie culturi calamitate seceta - Moldova Invest

Romania

România riscă o scădere drastică a producției de cereale, dacă nu sunt luate măsuri pentru combaterea secetei

Potrivit primului Atlas european al riscului de secetă, Spania și România se află în topul statelor europene cu cel mai mare risc de reducere a randamentelor la hectar din cauza secetei

Acest atlas, creat de experți cu ajutorul machine learning, oferă o analiză detaliată și dezagregată a riscurilor asociate secetei pentru economiile europene.

Din cauza secetei, fermierii europeni s-ar putea confrunta cu o pierdere medie anuală de până la 10% din producție, conform primei ediții a Atlasului european al riscului de secetă. Cea mai mare vulnerabilitate este identificată în Spania și România. Acest atlas evaluează riscurile asociate diferitelor sectoare și sisteme din Uniunea Europeană în contextul condițiilor climatice actuale și proiecțiilor pentru creșterea temperaturilor cu +1,5°C, +2°C, +3°C, comparativ cu perioada preindustrială.

news0 big - Moldova Invest

Alături de țările mediteraneene, România se poate confrunta cu efectele secetei în domeniul agricol

Regiunea mediteraneană este cea mai expusă riscului din cauza unei tendințe clare de creștere a condițiilor de secetă cauzate de încălzirea globală, ceea ce se observă deja în Spania unde producțiile sunt  deja cu peste 5% mai mici în cazul culturilor de grâu și cu peste 10% în cazul  orz.

Moldova Invest îți recomandă și ...   625 milioane de lei în plus pentru construcția primelor două loturi ale Autostrăzii Ploiești-Buzău

În România s-ar putea resimți efecte mai complexe cauzate de dinamica uscării/umidificării și variabilitatea precipitațiilor.

România se confruntă deja cu un risc relativ ridicat de secetă, iar proiecțiile arată o creștere a riscului în mai multe sectoare”, se precizează în Atlas.

Mai exact, se estimează că cea mai semnificativă scădere procentuală a randamentului mediu anual la hectar cauzată de secetă va avea loc în Spania, România, sudul Italiei și Cipru.

România, clasată ca al patrulea cel mai mare producător de grâu în UE conform producțiilor din 2022, se va confrunta cu cele mai semnificative pierderi absolute de producție din cauza secetei. Documentul citat subliniază că Spania se află într-o situație similară în ceea ce privește riscul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, anunță investiții de 2 milioane de euro în INFRASTRUCTURA RUTIERĂ

Anul trecut, un an extrem de secetos, România a obținut o recoltă de 8,5 milioane de tone de grâu de pe 2,1 milioane de hectare, în comparație cu 10,4 milioane de tone din anul precedent. Prognozele analiștilor europeni nu prezintă perspective îmbucurătoare, sugerează că randamentele la hectar ar putea înregistra o scădere medie de 5-7,5% în fiecare an.

Conform celor mai recente date disponibile pentru acest an, producția de grâu a României a atins 9,1 milioane de tone.

Porumbul este și el în pericol. Experții menționează că reducerea relativă medie anuală a randamentului porumbului din cauza secetei va avea un impact semnificativ în Europa de Est, în special în România. Se estimează că fermierii români ar putea obține cu 10-12,5% mai puțin de pe fiecare hectar cultivat din cauza secetei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Obiectivele EuroRegiunii Moldova conturate pentru prima dată la Bruxelles. Forumul Economic Regional Moldova din 2024 va juca un rol major în dezvoltarea regiunii

Anul trecut, producția de porumb boabe în România a fost de 8,2 milioane de tone, comparativ cu 14,8 milioane de tone în 2021.

De asemenea, Spania, România, Grecia și sudul Italiei se confruntă cu estimări de reduceri semnificative ale randamentelor pentru cultura de orz. În Sudul și Sud-Estul României, se preconizează că aceste reduceri medii anuale ar putea ajunge până la 10-12,5%.

România, în special,  prezintă deja riscuri relativ ridicate pentru mai multe sectoare, iar proiecțiile viitoare indică o creștere a acestor riscuri (de exemplu, pentru agricultură, aprovizionarea cu apă, hidroenergia, ecosistemele terestre și de apă dulce)”, menționează raportul.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top