Connect with us

ROMÂNIA se situează pe PRIMUL LOC în EUROPA la exportul de grâu în acest an

grau - Moldova Invest

Romania

ROMÂNIA se situează pe PRIMUL LOC în EUROPA la exportul de grâu în acest an

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Pe o piață globală în care grâul european se află în competiție acerbă cu producătorii din Ucraina și Rusia, România a adoptat o strategie de prețuri mai scăzute pentru a-și păstra cota de piață. Până în prezent, datele sugerează că această tactică a avut succes, consolidând poziția României ca cel mai mare exportator de grâu din Europa

Pe piața globală a grâului, România se confruntă cu competiția intensă a Ucrainei, Rusiei, Franței și Poloniei, cea din urmă fiind  favorizată de slăbirea monedei naționale. Cu toate acestea, există premise pentru o creștere a exporturilor de grâu românesc față de anul precedent. Pe măsură ce piața din China ar putea fi acoperită parțial de grâul francez, interesul tot mai mare al piețelor din Africa de Nord pentru grâul provenit din Rusia și Ucraina lasă deschisă oportunitatea pentru România de a se impune în regiuni precum Africa de Nord, Egipt și Indonezia.

Conform estimărilor Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) pentru anul comercial în curs (care se încheie în iulie 2024), România este așteptată să înregistreze creșteri ale exporturilor de grâu către Africa de Nord, Egipt și Indonezia, datorită unui program comun de certificare sanitară convenit.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Transelectrica: „Cel mai provocator proiect de construire a unei linii electrice aeriene din ultimii 30 de ani, a fost încheiat cu succes”

Datele indică faptul că, în general, exporturile de grâu din UE pentru anul de marketing 2023/2024 ar urma să fie de aproximativ 34 de milioane de tone, față de 35 de milioane de tone în anul precedent și sub prognoza inițială de 37,5 milioane de tone. Aceasta se datorează și unui consum estimat mai mare, de 109,4 milioane de tone.

Analiza USDA arată că, în ciuda unei așteptate mențineri a exporturilor puternice de grâu din UE în anul de marketing 2023/24, acestea vor fi mai mici decât cele din anul precedent. Grâul european se confruntă cu o competiție puternică din partea Ucrainei și Rusiei, în special în piețele din Africa de Nord, unde grâul francez își pierde competitivitatea. Prognozele indică că România ar putea exporta o cantitate mai mare de grâu spre Africa de Nord, Egipt și Indonezia, beneficiind de o competitivitate crescută la nivelul prețurilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul României avertizează asupra creșterii pensiilor în 2024: "Este necesară o analiză temeinică"

grau nou - Moldova Invest

România a devenit cel mai mare exportator de grâu din Europa, conform datelor Comisiei Europene pentru primele 23 de săptămâni ale anului de marketing curent (01.07-03.12.2023). Din totalul de 12,5 milioane de tone de grâu exportate de UE, 3,4 milioane de tone au fost exportate de România, depășind Franța, cu 2,5 milioane de tone, și Polonia cu, 2,1 milioane de tone.

În anul comercial anterior, România a exportat 4,6 milioane de tone de grâu dintr-un total de 31,1 milioane de tone exportate de UE, clasându-se pe locul doi în topul exportatorilor europeni, după Franța.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur: „Am semnat contractul de achiziție a microbuzelor electrice pentru elevi din 26 de comune”

Producția totală de grâu în UE pentru anul 2023/24 a fost revizuită în scădere, estimându-se că va ajunge la 134,4 milioane de tone. Această cifră este în continuare în creștere față de nivelurile din anul de recoltă precedent, când s-au obținut 134 de milioane de tone. Sezonul agricol a fost marcat de condiții meteo nefavorabile, precum seceta inițială în Europa de Vest și excesul de ploi pe parcursul sezonului de recoltare, fapt ce a dus la o scădere a producției finale de grâu sub previziunile inițiale în țări cheie precum Franța, Germania și Polonia.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top