Connect with us

Românii, bogați în statistici, săraci în realitate

bogdan glavan 1280x720 1 1 - Moldova Invest

Romania

Românii, bogați în statistici, săraci în realitate

Deși România a depășit Ungaria în valoarea PIB-ului per capita, românii sunt, în continuare, printre cei mai săraci din Europa

România a înregistrat un avans marginal față de Ungaria, potrivit datelor Eurostat privind PIB-ul pe cap de locuitor calculat în raport cu media UE. Cu toate acestea, economiștii avertizează că nu ar trebui să ne lăsăm înșelați de aceste cifre. În realitate, suntem mai puțin prosperi decât ungurii și portughezii. Viitorul economic al României se anunță a fi presărat cu provocări.

În primăvară, datele preliminare furnizate de Eurostat arătau că PIB-ul per locuitor era aproximativ același în Ungaria și România, când se lua în calcul puterea de cumpărare în raport cu media UE.

Totuși, la mijlocul săptămânii trecute, Eurostat a prezentat date actualizate, indicând că România a atins 76,7% din media UE, o diferență subțire față de vecina sa din Vest, care a rămas la 76,6%. Chiar dacă diferența este puțin semnificativă, politicienii au încercat să exploateze această informație. Premierul Marcel Ciolacu se mândrește că poate cumpăra aproape orice cu 100 de lei, iar colegii săi de coaliție asigură că economia se află pe un trend excelent.

masuri fiscale taxe noi - Moldova Invest

O treime din populația României trăiește în continuare în sărăcie

Cu toate acestea, tăcerea este deplină în ceea ce privește alte date prezentate de Eurostat, date care nu aduc niciun beneficiu. De exemplu, niciun membru al guvernului sau politician nu a fost grabit să comenteze datele oficiale publicate de Eurostat încă din vară, care arată fără echivoc că românii se numără printre cei mai săraci europeni, iar peste o treime din populația României – adică 34,4% – se confruntă cu riscul sărăciei și al excluziunii sociale.De asemenea, nu s-a auzit nicio voce care să abordeze informațiile oferite de Eurostat, care arată că România se află printre țările ale căror sectoare industriale au suferit cele mai semnificative scăderi în ultima perioadă, cu o reducere de 5,7%.Nici statisticele recente publicate de Banca Națională a României (BNR) nu au primit niciun răspuns. Aceste date arată o scădere de peste 30% a investițiilor străine în România și o creștere cu 23% a datoriei externe a administrației publice în primele opt luni ale acestui an.Profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american„Murray Rothbard“ , dezvăluie care este realitatea României: nu cea prezentată de politicieni, care afirmă că trăim într-o țară înfloritoare, prosperă, cu o economie înfloritoare, ci, cea pe care o vedem zi de zi când ne privim buzunarele tot mai goale în timp ce facem cumpărături sau când plătim impozitele.Potrivit opiniei exprimate de Bogdan Glăvan, situația este complet diferită față de ceea ce afirmă autoritățile române. El subliniază că nici datele prezentate de Eurostat, care indică o ușoară depășire a Ungariei, nu reflectă realitatea. De fapt, conform afirmațiilor sale, românii se află într-o situație mai puțin favorabilă decât vecinii lor din Vest și chiar decât portughezii. Pentru a simplifica această idee, a explicat-o într-un mod accesibil oricui, inclusiv celor care nu au cunoștințe extinse în domeniul economic.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moștenirea lui Henry Kissinger, o figură cheie a ”establishmentului” de la Washington care a militat mereu pentru pace

Faptul că ajungem să avem un PIB pe locuitor similar cu cel din Portugalia sau din alte țări este un indicator al veniturilor noastre din prezent. Deci ca un individ care ajunge acum să aibă un salariu egal cu salariul vecinului lui. Care până acum a fost mare. Și acum ajunge și el să câștige la fel de mult ca vecinul lui. Dar da, vecinul lui a câștigat acest salariu mulți ani sau decenii. Prin urmare, vecinul lui are o casă mai mare, vaci și oi mai multe și cornute și mai mult lapte și brânză. Așa că, orice ar spune, în comparație cu vecinul lui, el tot sărac este! Deci PIB-ul pe locuitor nu exprimă bogăția unei țări sau a locuitorilor săi. PIB-ul exprimă strict nivelul veniturilor de la momentul respectiv. E foarte bine că am ajuns aici, dar mai e mult până departe ca să zic așa“, a punctat profesorul.Bogdan Glăvan explică de ce anume depinde bunăstarea și de ce oricât de bine ar putea să arate anumite cifre, ele nu spun toată povestea. Și a lămurit și de ce, deși am depășit la un capitol Ungaria, așa cum arată cifrele Eurostat, suntem mult mai săraci, așa cum arată alte cifre Eurostat și care s-ar contrazice teoretic.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O nouă bancă românească cu capital integral de stat ia ființă! Actul constitutiv al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României a fost aprobat de executiv

”Bunăstarea noastră, bunăstarea oricărei țări, depinde în cea mai mare măsură de capitalul acumulat în timp. Adică de cât o să acumulăm. Ori noi degeaba om fi ajuns să câștigăm acum teoretic cât portughezii sau ungurii, poate chiar o idee mai bine, dacă la noi capitalul acumulat este mult mai mic. Nu avem autostrăzile și spitalele din Portugalia. Nu avem alte lucruri pe care le au ei și în consecință nu avem cum să avem același nivel de trai pe care îl au ei, chiar dacă am vrea să demonstrăm contrariul“, a adăugat profesorul.

Producția industrială din România se află într-un regres semnificativ

Glăvan a comentat și cifrele date publicității de același birou al Uniunii Europene, care arată declinul accentuat al industriei din România. Iar veștile nu sunt deloc bune, cu atât mai mult cu cât economiile țărilor europene traversează o perioadă grea, iar lipsa comenzilor afectează, la fel ca prețurile mari ale energiei, companiile românești.

Însă, atrage atenția Bogdan Glăvan, scăderea industriei nu reprezintă neapărat o noutate, deși cifrele de acum sunt cu adevărat îngrijorătoare

Moldova Invest îți recomandă și ...   Au fost stabilite datele dezbaterilor publice pentru Acordul de Mediu pentru tronsonul Suceava - Siret din A7

.„Scăderile s-au văzut deja. Nu au cum să se vadă mai mult la anul din cauza asta. Șocul energetic asupra industriei, după părerea mea, s-a văzut deja, iar scăderea producției industriale de care vorbește și Institutul Național de Statistică vine în mare măsură tocmai din scăderea producției de energie. Practic, nu am mai avut cui vinde energia. Și situația e complicată. Avem scăderea comezilor în industria manufacturieră care, sigur, vine și pe fondul creșterii costurilor cu energia și pe fondul scăderii comezilor din Occident. Pentru că noi suntem conectați, adică aici producem subansamble, piese pentru corporații vesteuropene, iar dacă la ei merg prost comezile, implicit vor merge prost și la noi“, a explicat Glăvan.

Vestea nefavorabilă este că perspectivele de îmbunătățire a situației în viitor sunt slabe. Economia României se va confrunta în continuare cu o serie de provocări, la care se adaugă implicațiile noilor măsuri fiscale adoptate de Guvernul României. În acest context, este probabil ca sectorul industrial să continue să se restrângă, iar singura șansă pentru România ar fi o evoluție favorabilă a economiilor din vestul Europei, chiar dacă aceasta nu este evidentă.„Colac peste pupăză – sau vârful acestei colive – mai este și trendul istoric de scădere a producției industriale, că trebuie să spunem că era și un trend oarecum istoric, nu scade de ieri producția industrială. Dar, sigur, nu scade la acest ritm. Deci, nu văd așa, să zic, perspective bune pentru industrie și pentru economie în anul viitor, pentru că lucrurile devin dificile, adică de acum vom vedea dacă și cum va fi pusă aplicare povara creșterii taxelor“, prevede  profesorul Bogdan Glăvan.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top