Connect with us

”Salinate de Turda” a fost inclus pe lista produselor tradiționale recunoscute în UE

galerie - Moldova Invest

Romania

”Salinate de Turda” a fost inclus pe lista produselor tradiționale recunoscute în UE

Comisia Europeană a dat aprobarea pentru includerea cărnii de porc afumate românești “Salinate de Turda” în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), conform unui comunicat de presă emis de instituția europeană

“Salinate de Turda – IGP” este un produs din carne care implică un proces de sărare umedă cu saramura naturală (denumită local “mărătoare” sau “murătoare”), în amestec cu condimente, zaharuri și culturi lactice, și se afumează cu lemn de esență tare (fag) timp de 5-7 zile. Aceasta se realizează utilizând diverse părți ale carcasei de porc, cum ar fi ceafa, cotletul, pieptul și pulpa, urmată de o etapă de maturare și uscare timp de 20-28 de zile.

Prin această aprobare, “Salinate de Turda – IGP” se alătură altor 12 produse românești care au primit recunoaștere și înregistrare la nivel european, cum ar fi Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată) și Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Adrian Căciu: "România nu riscă pierderea fondurilor europene, dar se confruntă cu riscul unei amenzi în absența ajustărilor fiscale"

Această nouă denumire va fi adăugată la cele 1.661 de produse alimentare deja protejate în UE.

România are încă două produse aflate în proces de verificare la nivelul Comisiei Europene pentru obținerea protecției Indicației Geografice Protejate: “Batog deltaic de sturion” și “Babic de Buzău”

Salinate de Turda – IGP” este disponibilă sub diverse denumiri în funcție de partea anatomică a carcasei de porc utilizată ca materie primă, precum ceafa, cotletul, pieptul și pulpa de porc.

Produsul “Salinate de Turda – IGP” este comercializat ambalat sau sub forma de bucăți întregi sau felii.

Toate etapele specificice ale procesului de producție pentru obținerea produsului “Salinate de Turda – IGP” au loc într-o zonă geografică bine delimitată, care include Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni și Ploscoș din județul Cluj. Producția acestui produs implică următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/ingredientelor, tranșarea, dezosarea și selecția cărnii, sărarea umedă cu saramură naturală (“mărătoare”) din această zonă geografică, condimentarea, maturarea timp de 5-7 zile, afumarea cu lemn de esență tare (rumeguș de fag) și uscarea timp de 20-28 de zile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Neuralink, start-up-ul pentru implanturi cerebrale fondat de Elon Musk, se pregătește să înceapă testele pe oameni

salinate - Moldova Invest

Legătura produselor din carne “Salinate de Turda-IGP” cu zona de producție se bazează pe o lungă tradiție locală, unde locuitorii au folosit metode tradiționale de conservare, cum ar fi sărarea și afumarea cărnii în perioadele de iarnă, după sacrificarea porcului. Acest proces de sărare umedă se realizează cu ajutorul saramurii recoltate din fântânile cu apă sărată din regiunea specifică, precum Micești, Valea Florilor și Valea Sărată Turda.

Ce deosebește acest produs de alte produse similare sunt caracteristicile sale organoleptice. Prin utilizarea metodelor naturale de sărare, condimentare și maturare în condiții controlate de umiditate și temperatură, se păstrează frăgezimea și suculența cărnii.

Calitatea și caracteristicile produsului “Salinate de Turda” sunt rezultatul factorilor naturali și umani din această zonă, care sunt documentați prin înscrisuri și referințe bibliografice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Schimbări majore în privința voucherelor de vacanță și indemnizației de hrană pentru angajații la stat

În comparație cu alte produse similare, “Salinate de Turda – IGP” se remarcă prin următoarele caracteristici distinctive:

  • Aspect exterior: Prezintă caracteristicile părții anatomice care a servit ca materie primă, având o culoare exterioară roșu închis, uniformitate și o culoare predominantă roșu-închis, în special în cazul pulpei, și o culoare mai puțin uniformă cu nuanțe de roșu-deschis în cazul pieptului de porc. Ceafa are o culoare roșiatică cu un aspect ușor marmorat (bucăți mici de grăsime dispersate în masa musculară), iar cotletul are o culoare uniformă roșu închis, fără prezența grăsimii. Suprafața produsului este nelipicioasă și nu prezintă urme de mucegai sau impurități.
  • În secțiunea transversală: Culoarea variază de la roșu închis la roșu deschis, având o consistență fermă și ușor elastică care își menține integritatea la tăiere.
  • Gust și miros: Produsul are un gust sărat specific procesului de producție și un miros specific produselor din carne afumate cu lemn de esență tare.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top