Romania
Schimbări semnificative în plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. Ce aduce noul act normativ
Legea privind plafonarea adaosului comercial la unele alimente de bază suferă modificări semnificative. Aceste schimbări vor avea un impact considerabil asupra industriei alimentare și a consumatorilor
Conform proiectului de act normativ aflat în dezbatere publică, plafonarea adaosurilor comerciale se va extinde și va fi obligatorie și după data de 30 octombrie, pentru încă 3 luni. Lista produselor alimentare cu adaos plafonat se va extinde și va include acum carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere, înlocuind pepenele.
De asemenea, vor fi incluse pe listă și uleiul, zahărul, făina, mălaiul, carnea de porc, carnea de pui, carnea de vită în ambalaje de peste 5 kg sau 5 litri, adică marfa care intră vrac pe teritoriul României spre a fi vândută către consumatorul final. Pentru aceste produse, cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție.
OUG nr. 67/2023, care inițial instituia o măsură temporară de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, va fi modificată pentru a permite extinderea perioadei de aplicabilitate cu încă 90 de zile și includerea unor produse suplimentare pentru care se va aplica adaos comercial plafonat. Aceste produse includ carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână cu 12% grăsime și pere.
În plus, se vor aduce clarificări privind produsele care fac obiectul acestei măsuri temporare. De exemplu, făina albă de grâu „000” până la 1 kg, mălai până la 1 kg, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 l, zahăr alb tos până la 1 kg vor intra sub incidența acestei măsuri.
De asemenea, se introduce o măsură referitoare la produsele agricole și alimentare care intră vrac pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. Pentru aceste produse, cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de legislație.
Este important de menționat că aceste măsuri se aplică pe întreg lanțul de producție/procesare, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul.
De asemenea, se vor impune amenzi substanțiale, între 100.000 lei și 2.000.000 lei, pentru emitenții de tichete de masă care nu respectă prevederile ordonanței de urgență și aplică comisioane peste limita de 1%.
Aceste modificări sunt menite să asigure protecția consumatorilor și să tempereze creșterea excesivă a prețurilor la produsele alimentare de bază, în special în contextul sezonului de iarnă.
