Connect with us

Sebastian Burduja:”Vom cere Comisiei Europene amânarea închiderii minelor de cărbune din Oltenia”

burduja - Moldova Invest

Romania

Sebastian Burduja:”Vom cere Comisiei Europene amânarea închiderii minelor de cărbune din Oltenia”

După ce a beneficiat de finanțare din cadrul PNRR, guvernul român își propune să reevalueze condițiile inițiale

În mod specific, proiectul referitor la noile centrale pe bază de gaze și energie solară din regiunea Oltenia nu va fi complet finalizat până în 2026. Acest aspect face ca închiderea minelor de lignit să nu fie posibilă până la această dată, contrar angajamentului asumat de România atunci când a primit aprobarea de la Bruxelles pentru ajutorul de stat în valoare de 1,2 miliarde de euro acordat Complexului Energetic Oltenia. În prezent, autoritățile de la București sunt datorate să explice la Bruxelles motivele acestei întârzieri și de ce este necesară extinderea termenului. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a informat că s-au inițiat anchete penale în legătură cu acest subiect.

Moldova Invest îți recomandă și ...   PRIA E-COMMERCE CONFERENCE MOLDOVA, o platformă esențială pentru comerțul electronic în Republica Moldova

burduja b519f19cfa - Moldova Invest

Pentru a decala termenul de închidere a minelor de lignit este nevoie de modificarea în Parlament a Legii decarbonizării, ceea ce se poate face, însă avem nevoie să modificăm Planul de restructurare cu aprobarea Comisiei Europene, pentru că altfel va fi declarat ajutor de stat ilegal, iar un ajutor de stat ilegal de 1,2 miliarde de euro înseamnă finalul pentru Complexul Energetic Oltenia și nu putem risca acest scenariu, și înseamnă și o renegociere a PNRR, atenție, pentru jaloane pe care România deja a încasat sumele aferente, ceea ce nu cred că are precedent“, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Transelectrica va efectua un studiu de evaluare a adecvării sistemului, acesta urmând să fie finalizat și disponibil către sfârșitul anului viitor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Greva angajaților CNAS a ÎNCETAT. Proiectul de lege care prevede creşteri salariale CAS a fost ADOPTAT de Camera Deputaţilor

Pe baza datelor din studiu tragem nădejde că vom avea noi argumente în fața Comisiei Europene pentru păstrarea în funcțiune a unor grupuri de la Turceni și Rovinari, deci și a exploatării lignitului, pentru o perioadă de timp“, a precizat Burduja.

Polonia va renunța la producția de cărbune în 2049

Ministrul a evidențiat exemplul Poloniei, care a optat să mențină producția de cărbune până în anul 2049. În ceea ce privește Oltenia, s-ar putea să fie necesar să mai continuăm utilizarea cărbunelui încă un an și jumătate până când noile capacități vor fi gata să intre în funcțiune.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Viceguvernatorul BNR, Leonard Badea, analizează situația exporturilor și investițiilor României comparativ cu alte state din regiune

Dar, încă o dată, promisiunea a fost că ne străduim și prezentăm din perspectiva ministerului Energiei toate argumentele. Trebuie să venim cu argumente din zona evenimentelor neprevăzute“, a arătat Burduja.

Când a fost întrebat despre cauzele acestei întârzieri și cine poartă responsabilitatea, ministrul a oferit următorul răspuns: “Suntem într-un proces de analiză a ceea ce s-a întâmplat, există și o echipă a corpului de control acolo, au finalizat un raport parțial pe care l-am înaintat tuturor instituțiilor responsabile, inclusiv în sfera penală. Raportul vizează incidentul de securitate și modul în care s-au derulat anumite achiziții. Mai multe detalii nu pot să vă dau, pentru că sunt anchete penale în curs“.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top