Connect with us

Sistemul de Garanție-Returnare va fi oficial lansat. Cu ce provocări se confruntă marii și micii retaileri

Mircea Fechet 1 - Moldova Invest

Romania

Sistemul de Garanție-Returnare va fi oficial lansat. Cu ce provocări se confruntă marii și micii retaileri

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Mâine, 30 noiembrie 2023 va fi lansat oficial Sistemul de Garanție-Returnare în România

Consumatorilor li se va cere să plătească 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băuturi purtând sigla RetuRO la momentul achiziției, având posibilitatea ulterior de a recupera acești bani prin reciclare.

Cu toate acestea, în practică, este puțin probabil să găsim produse cu sigla RetuRo disponibile pentru reciclare în acea perioadă.

Sistemul Garanție-Returnare, un proiect în cadrul economiei circulare, presupune ca românii să plătească o garanție de 0,50 de lei atunci când achiziționează băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la comercianți.

Acest cost poate fi recuperat ulterior de consumatori prin reciclarea ambalajelor. Retailerii, indiferent că sunt mari rețele internaționale sau mici magazine de cartier, au acum noi responsabilități în cadrul acestui sistem.

Magazinele vor colecta garanția și trebuie să faciliteze consumatorilor posibilitatea de a restitui ambalajele goale, fie la ghișee, fie prin intermediul aparatelor de tip RVM, pentru a-și recupera banii, fie în numerar, fie sub formă de voucher.

În plus, magazinele sunt responsabile de depozitarea ambalajelor goale până când RetuRO preia aceste materiale pentru a le transporta către centrele de numărare și sortare. De asemenea, acestea trebuie să țină o evidență clară a cantităților de ambalaje colectate și să gestioneze eficient acest proces.

Cum se descurcă magazinele cu toate aceste roluri cu o zi înainte de demararea SGR?

„Nu este nimeni pregătit să înceapă sistemul. Absolut nimeni”, este concluzia lui Feliciu Paraschiv, proprietarul lanțului de 17 magazine Paco și vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România.

Cu două zile înainte de lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), antreprenorul s-a confruntat încă cu numeroase nelămuriri la care nu a primit răspunsuri nici din partea RetuRO (administratorul SGR), nici din partea Ministerului Mediului, cu toate că afirmă că a demarat demersuri în acest sens.

De asemenea, acests și-a exprimat îngrijorarea că un singur centru de numerotare și sortare a ambalajelor (hub-ul de la Bonțida, Cluj) este insuficient pentru acoperirea întregii țări, având în vedere și distanțele considerabile care trebuie parcurse.

Menționăm că, conform legislației, producătorii care lansează pe piața națională produse ambalate în PET, aluminiu sau sticlă au avut obligația de a se înregistra în baza de date gestionată de administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) până la data de 28 februarie 2023. Practic, aceștia sunt responsabili de introducerea în sistem a informațiilor referitoare la produse și tipurile de ambalaje utilizate.

Conform informațiilor furnizate de RetuRO, administratorul afirmă că accesorii precum sacii sau lăzile sunt furnizate de către RetuRO la cererea retailerilor. În prezent, solicitările pentru colectarea ambalajelor se efectuează prin e-mail sau telefon, cu perspectiva introducerii unei aplicații în viitorul apropiat pentru gestionarea eficientă a acestor procese.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Stațiunile balneo-climaterice și turismul balnear din regiunea Nord-Est. Finanțări de până la 200.000 euro pentru proiectele de investiții private din stațiunile balneare și balneoclimatice

Totodată, din informațiile RetuRO, nu este necesar ca retailerii care colectează manual să aibă acces la baza de date a RetuRO, recunoașterea apartenenței unui ambalaj făcându-se prin observarea siglei specifice.

„Îmi propun să mă transform într-un avocat al micilor comercianți pentru că aceștia nu au avut parte de vreo reprezentare legală pe parcursl dezbaterilor. Înțeleg cât sunt de importante acele business-uri de familie și nu îmi propun ca aceștia să aibă de suferit din cauza SGR sau RetuRO.

Asta înseamnă că mă voi asigura că acestora li se va ridica la timp materialul reciclabil, că vor fi plătiți pentru fiecare ambalaj pe care îl vor scoate din sistem, pentru că ei au niște costuri cu aceste activități, chiar dacă vor face manual aceasta actvitate și că își vor recupera foarte repede banii aferenți garanțiilor pe care le-a plătit cetățenilor. Dacă va fi nevoie de modificarea legislației primare sau secundare sau de noi ordine de ministru, este o preocupare pe care o voi avea în următoarea perioadă”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ce provocări au marii retaileri

Luiza Maria Neag, președinte al Asociației Retailerilor pentru Mediu (ARM) a remarcat că implementarea sistemului de garanție-returnare (SGR) în domeniul colectării ambalajelor reprezintă o provocare semnificativă, mai ales în ceea ce privește infrastructura IT.

Aceasta subliniază că toate automatele folosite în acest sistem trebuie să fie integrate în sistemul IT al RetuRO pentru a transmite în timp real datele de colectare, precum numărul de recipiente adunate de la un anumit automat dintr-un magazin specific.

Potrivit președintelui Asociației Retailerilor pentru Mediu, și sistemul de colectare dă emoții magazinelor. Până acum, RetuRO a semnat un singur contract de colectare cu GEODIS.

Doar un număr foarte mic de ambalaje vor fi susceptibile de reciclare prin intermediul SGR la 30 noiembrie

În plus, comercianții exprimă îngrijorări cu privire la posibilele confuzii care ar putea să apară între consumatori. Deoarece până la data de 30 iunie 2024, pe rafturi vor coexista ambalaje SGR, cu o garanție de 50 de bani, care pot fi reciclate în schimbul sumei respective, și ambalaje non-SGR (care pot fi reciclate în afara sistemului SGR, fără a primi 50 de bani, deoarece nu au fost percepute ca garanție), unii consumatori ar putea întâmpina dificultăți în a face distincția pe baza siglei SGR de pe ambalaje.

De asemenea, înainte de lansarea SGR, există temeri că oamenii ar putea fi tentați să strângă PET-uri în anticiparea primirii celor 50 de bani odată cu intrarea în vigoare a sistemului. Cu toate acestea, această practică nu va fi posibilă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Rezultate alegeri UE 2024: Consecințe economice ale votului la Europarlamentare pe fondul ascensiunii extremei drepte

Luiza Maria Neag, președinte al Asociației Retailerilor pentru Mediu (ARM), a subliniat că există mulți oameni care colectează sticle și nu înțeleg că nu vor primi 50 de bani pentru ambalajele care nu poartă sigla SGR. Ea a explicat că aceștia trebuie să înțeleagă că vor primi bani sau voucheruri pentru produsele pentru care au plătit deja garanția.

Conform estimărilor Ministerului Mediului, bazate pe date din țările unde SGR este deja implementat, în prima lună de la lansarea sistemului, procentul ambalajelor SGR va fi de 2-3%, dar acesta va crește în fiecare zi.

Un alt cost semnificativ suportat de marile lanțuri de magazine este legat de Reverse Vending Machines (RVM-uri), acele aparate care colectează automat ambalajele. De exemplu, Kaufland a investit 260.000 de euro într-un singur sistem cu șase guri de colectare. Aceste costuri pot fi parțial sau integral recuperate de magazine de la RetuRO prin intermediul tarifului de gestionare.

Conform legislației actuale, în afara garanției de 50 de bani colectate sau plătite de consumatori, în procesul de gestionare a ambalajelor SGR intervin încă două tarife: cel de administrare, suportat de producători, și cel de gestionare, un tarif plătit de RetuRO operatorilor punctelor de returnare, adică retailerilor.

Acest tarif de gestionare variază în funcție de metoda de colectare și se situează între 0,0482 lei pentru metalul colectat manual și 0,2 lei pentru PET-urile mari colectate de RVM-uri. Acest tarif reprezintă suma transferată de către RetuRO către operatorii punctelor de returnare, comercianții din industria hotelurilor, restaurante și cafenele (HoReCa), precum și operatorii stațiilor de sortare, în funcție de ambalajele colectate de administratorul SGR.

CEO-ul RetuRO, Gemma Webb, a explicat că sistemul pe care îl introduc nu este perfect, dar este susceptibil de îmbunătățiri. Ea a subliniat că perioada de testare a fost scurtă și că erorile pot apărea pe măsură ce programul se derulează, dar acestea vor fi corectate treptat. Webb a exprimat optimism cu privire la debutul SGR.

Potrivit legislației în vigoare, magazinele au următoarele obligații în legătură cu SGR

 • să indice valoarea garanţiei distinct de preţul produsului, atât la raft, cât şi în documentele fiscale aferente produsului în ambalaj SGR;
 • să plătească valoarea garanţiei operatorilor economici de la care achiziţionează produse ambalate în ambalaje SGR, cu excepţia cazului în care producătorul a decis să suporte plata garanţiei în mod direct;
 • să nu comercializeze produse ambalate în ambalaje SGR achiziţionate de la producători neînregistraţi în cadrul administratorului SGR sau de la distribuitori ai acestor producători;
 • să nu comercializeze produse ambalate în ambalaje SGR care nu sunt marcate potrivit prevederilor
 • să încaseze de la clienţii lor garanţia aferentă produselor în ambalaje SGR, cu excepţia cazului în care comerciantul decide să suporte costul garanţiei în cazul oferirii produselor ambalate în ambalaje SGR, cu titlu gratuit, către consumatorul şi/sau utilizatorul final, spre exemplu ca premii sau mostre gratuite, caz în care garanţia va fi suportată în mod direct de către producător, dacă oferirea gratuită se face la instrucţiunea acestuia, sau de către comerciant dacă oferirea gratuită se face de către comerciant şi nu va fi percepută de la consumatorul şi/sau utilizatorul final;
 • să afişeze în cadrul structurilor de vânzare informaţii adresate consumatorilor sau utilizatorilor finali cu privire la
Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Adrian CÂCIU, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

-tipurile de produse care fac parte din sistemul de garanţie-returnare;

– valoarea garanţiei;

– posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR în vederea restituirii valorii garanţiei în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României;

– adresa şi programul de funcţionare ale punctului de returnare operat de comerciant;

– modalitatea de preluare a ambalajelor, manual sau prin echipament automat de preluare;

– modalităţile disponibile de restituire a garanţiei;

– dreptul celui care returnează ambalajul SGR de a solicita restituirea valorii garanţiei în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar;

– situaţiile de refuz al restituirii garanţiei;

 • să organizeze puncte de returnare,
 • să preia în cadrul punctelor de returnare toate ambalajele SGR returnate de consumatori sau utilizatori finali şi să restituie acestora valoarea garanţiei la momentul returnării ambalajelor SGR,
 • să protejeze ambalajele SGR preluate în cadrul punctelor de returnare împotriva deteriorării, furtului şi a altor situaţii similare, până la preluarea acestora de către administratorul SGR;
 • să permită exclusiv administratorului SGR preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare, la solicitarea acestuia sau a reprezentantului desemnat al acestuia;
 • să utilizeze pentru raportarea ambalajelor care fac obiectul SGR şi a garanţiilor aferente acestora, programul informatic pus la dispoziţie online de către administratorul SGR;
 • să ţină evidenţa numărului total al produselor în ambalaje SGR comercializate, defalcat pe produse, pentru fiecare structură de vânzare şi/sau magazin online pe care le operează, evidenţa numărului total al ambalajelor SGR care au fost returnate comerciantului de către consumatori sau utilizatori finali, defalcat pe tip de material şi volum, precum şi evidenţa garanţiilor plătite, încasate la vânzarea produselor şi returnate către consumatori la punctul de returnare, respectiv încasate de la administratorul SGR;
 • Comercianţii care optează pentru organizarea punctelor de returnare în parteneriat cu unităţile administrativ-teritoriale sau cu asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, vor afişa în cadrul structurilor de vânzare, vizibil şi uşor lizibil pentru clienţi, următorul text: „Acest magazin nu funcţionează ca punct de returnare a ambalajelor”, precum şi informaţia privind localizarea punctelor de returnare puse la dispoziţie.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top