Un nou studiu indică că aproape jumătate dintre români consideră că regimul comunist a adus beneficii pentru România, ceea ce reprezintă o creștere a procentului față de acum 10 ani. De asemenea, peste 46% dintre respondenți cred că viața era mai bună în perioada lui Ceaușescu în comparație cu situația actuală
Potrivit unui sondaj efectuat de INSCOP la comanda News.ro, 48.1% dintre români consideră că regimul comunist a avut aspecte pozitive pentru țară, în creștere față de 45.5% înregistrat în noiembrie 2013. În același timp, 42.3% sunt în dezacord cu această afirmație, față de 44.7% înregistrat în aceeași perioadă anterioară. Un procent de 9.7% nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare, o cifră similară cu cea înregistrată în noiembrie 2013.
De asemenea, 46.4% dintre români cred că viața era mai bună înainte de 1989 comparativ cu situația din prezent, în creștere față de 44.4% înregistrat în 2013. În contrast, 34.2% cred că viața era mai rea în acea perioadă, față de 33.6% înregistrat în sondajul precedent, în timp ce 13.7% consideră că nivelul de trai era similar cu cel actual, în scădere de la 15.6% înregistrat anterior. Un procent de 5.7% din totalul eșantionului nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare, în scădere față de 6.4% în 2013.
Analiza socio-demografică relevă că persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din mediul rural și din regiunile sudice sau estice, precum și cei cu venituri mai reduse, sunt mai predispuși să creadă că viața era mai bună înainte de 1989 în comparație cu situația actuală.
Este remarcabil faptul că, deși datele obiective arată îmbunătățiri semnificative în nivelul de trai, în drepturi și libertăți în prezent, percepția publică rămâne diferită. Această discrepanță poate fi atribuită nemulțumirilor conjuncturale ale populației față de crizele actuale, inclusiv inflația crescută, diferențele majore în distribuția bogăției naționale, care accentuează discrepanțele dintre categoriile cu venituri reduse și cele cu venituri medii sau mari, precum și nostalgiei personale a unor segmente de populație pentru perioada trecută. De asemenea, educația și influența aduților nostalgici asupra tinerilor, subliniind avantajele acelui timp (cum ar fi siguranța locurilor de muncă asigurate de stat).
Studiul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în perioada 20 – 27 noiembrie, având un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative din populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.