Connect with us

A treia licitație cu finanțare europeană pentru stațiile de epurare din Suceava și Salcea

15 - Moldova Invest

Suceava

A treia licitație cu finanțare europeană pentru stațiile de epurare din Suceava și Salcea

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Planurile de reabilitare și extindere a stațiilor de epurare din Suceava și Salcea au întâmpinat provocări neașteptate

Deși inițial s-a sperat că lucrările vor demara în curând, situația s-a complicat, iar procesul de licitație a fost întârziat. ACET SA Suceava a anunțat reluarea licitației pentru aceste proiecte critice, deoarece licitația anterioară din luna iulie a fost anulată. Cu toate acestea, din cauza complexității procedurilor și a termenelor lungi, se preconizează că analiza ofertelor și demararea efectivă a lucrărilor vor fi amânate, cel mai probabil, până în anul următor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prima ediție a evenimentului "VorbIMM despre...Regenerarea României", organizată la SUCEAVA, aduce împreună actori cheie din mediul de afaceri, educație și administrație locală

Pentru această licitație, ACET a împărțit proiectul în două loturi separate, corespunzătoare fiecărei stații de epurare. Astfel, termenul limită de depunere al ofertelor a fost stabilit pentru data de 2 octombrie.

Cu toate acestea, probabilitatea ca întregul proces să fie finalizat până la sfârșitul anului este redusă, iar lucrările efective ar putea începe cel mai devreme în primăvara anului viitor. În plus, posibilitatea derulării lucrărilor în timpul sezonului de iarnă ridică îndoieli.

Reabilitarea și extinderea acestor stații de epurare sunt esențiale pentru regiune.

Cu fiecare încercare de a lansa licitația, s-a urmărit îmbunătățirea calității serviciilor de epurare a apelor uzate, reducerea impactului asupra mediului și eliminarea mirosurilor neplăcute care afectează comunitățile din zonă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Încep lucrările la construcția Spitalului nr. 2 din Vaslui! Investiție de peste 385 milioane de lei

Acest proiect nu este nou în peisajul local. ACET SA Suceava a organizat deja două licitații pentru acest scop. Prima licitație a avut loc în 2021, dar a fost anulată ulterior.

Într-un efort de a asigura succesul viitor al proiectului, suma a fost majorată de la 26,2 milioane de lei fără TVA la 28,7 milioane de lei fără TVA. Cu toate acestea, a doua licitație din iulie 2023 a întâmpinat, de asemenea, dificultăți și a fost anulată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Editia 2024 a Forumului Economic Regional Moldova va fi organizata la Vatra Dornei in colaborare cu CJ SUCEAVA

Proiectul este cu atât mai important cu cât mirosurile pestilențiale din zona râului Suceava persistă în continuare în intervale neregulate, afectând calitatea vieții locuitorilor din zonă.

În ceea ce privește reabilitarea stației de epurare Suceava, aceasta implică adăugarea unei instalații de aerare mai avansate, care să stimuleze eficient bacteriile din bazinele de epurare.

Pentru a reduce cantitatea de nămol și a obține biogaz utilizabil, nămolul este supus unui proces de fermentare anaerobă și stabilizare.

Sursa foto: ziareonline24.ro


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top