Suceava
Administrația RÎMBU continua sa calculeze datoriile lăsate de fostul Primar Ion LUNGU. Estimările au crescut la 70 milioane lei
Astăzi, 1 noiembrie 2024, în sala 24 a Primăriei Municipiului Suceava a avut loc o conferință de presă susținută de Administratorul Public, Irina Vasilciuc, și de consilierul local, Dan Cușnir
Tema principală a întâlnirii a fost analiza situației financiare a bugetului municipal și strategiile de dezvoltare pentru viitor.
Irina Vasilciuc a subliniat necesitatea implementării facilităților fiscale pentru cetățeni și agenții economici, care vor fi disponibile până pe 25 noiembrie. Aceasta a recunoscut existența unor plăți întârziate și a menționat că bugetul municipiului este, pe partea de dezvoltare, slab realizat, subliniind că se caută soluții de a lucra cu resursele disponibile.
„Cele mai mari datorii se regăsesc la agenții economici care au prestat lucrări și servicii pentru Primărie, inclusiv ACET. De asemenea, am declanșat procedura de inventariere a domeniului public și privat”, a declarat Vasilciuc. Aceasta a abordat, de asemenea, principiile de funcționare ale unui buget public, evidențiind importanța asigurării cheltuielilor de funcționare.
Conform Irinei Vasilciuc, datoriile totale acumulate la bugetul local sunt de aproximativ 70 de milioane de lei, numai dobânzile și penalitățile pentru datorii neachitate către firme care au avut contracte cu primăria însumând peste 1 Milion de lei.
„Nu vom lăsa orașul pe întuneric și cetățenii fără căldură doar pentru că avem datorii. Nu vom bloca nici iluminatul public, nici curățenia în parcuri. O singură promisiune vă pot face: că voi chibzui bine și eficient banul public”, a adăugat Vasilciuc.
Dan Cușnir a abordat problema taxelor locale, menționând că taxa de turism este dublă față de cea din alte localități. El a prezentat un raport de activitate pentru perioada iunie-octombrie 2024 și a subliniat că Primăria va începe, pe cartiere, acoperirea gropilor lăsate de lucrările ACET începând de astăzi sau, cel târziu, luni.
„Eu am participat la o discuție minimală în care lucrurile au fost tranșate și e în felul următor, la nivel de departamente: «dacă astăzi ne facturați, mâine vă plătim», ne-a spus directorul de la ACET. Noi trebuie să rezolvăm un lucru foarte important: acela de a repara groapa. După ce am reparat groapa, facem situația de lucrări. Deja i-am pus în mișcare pe angajații dela departamentul străzi. E adevărat că ni se pune pe tapet lipsa forței de muncă, însă domnul primar a început deja discuțiile cu operatorii”, a completat administratorul public al municipiului Suceava, Irina Vasilciuc.
Cușnir a semnalat, de asemenea, lipsa de informații precise de la anumite servicii din cadrul Primăriei, menționând că șeful serviciului autorității de transport local nu știa câte autobuze sunt în funcțiune, iar șeful serviciului de turism nu avea date referitoare la numărul de turiști străini și români care se cazează în Suceava.
În cadrul conferinței, Cușnir a semnalat și problemele administrative interne, cum ar fi faptul că Directorul Direcției Economice, Eisabeta Văideanu, avea două secretare, deși aceste posturi nu apăreau în organigramă. De asemenea, aceasta a beneficiat de sporuri de 30% fără a fi clar în ce proiecte europene era implicată, folosind o ștampilă cu semnătura în loc să semneze olograf, ceea ce ridică întrebări legate de legalitatea documentelor.
A fost menționat și un posibil conflict de interese, întrucât soțul lui Vaideanu lucrează în departamentul de investiții, iar aceasta semnează proiectele lui. Alte probleme evidențiate includ cumulul salariu-pensie și neplata contribuțiilor la ultima plată a salariilor, precum și plățile preferențiale ale facturilor.
Consilierul local a adăugat că datoriile municipiului se ridică la peste 2 milioane de euro doar la constructori, iar dobânzile și penalitățile de plată pentru datoriile neachitate depășesc 1 milion de lei.