Connect with us

Conacul „Vârnav-Liteanu” va fi consolidat și transformat în centru de pregătire pentru restauratori!

conac liteni - Moldova Invest

Suceava

Conacul „Vârnav-Liteanu” va fi consolidat și transformat în centru de pregătire pentru restauratori!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conacul „Vârnav-Liteanu”, din județul Suceava, va fi consolidat, restaurat și transformat în centru de pregătire pentru restauratori, a anunțat ministrul Culturii.

Elaborarea documentației va costa 494.991 lei, fără TVA.

Conacul va fi transformat în centru de pregătire pentru restauratori, având ca scop formarea specialiștilor din Bucovina și Suceava.

„O hotărâre de Guvern cu o valoare simbolică aparte, pentru că reprezintă aprobarea unei donaţii făcute de moştenitorii familiei Sturdza, este vorba de un conac, cu un teren aferent de aproximativ 150.000 de metri pătrați, în comuna Liteni, judeţul Suceava, donaţie făcută către Ministerul Culturii, unde Ministerul Culturii urmează să dezvolte un centru de formare pentru restauratorii culturali. Este o donaţie importantă în domeniul cultural pe care Guvernul a adoptat-o prin acest act normativ”, a anunțat deputatul Ionel Dancă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   VIDEO | Cel mai mare terminal de TRANSBORDARE a produselor agricole din Europa, inaugurat la DORNEȘTI, Suceava

„Apropierea de instituții de învățământ primar și liceal va permite extinderea ofertei educaționale în localitate și zonele învecinate, transformând inima orașului într-un campus de specializare și centru cultural-educativ, aducând prin aceasta un aport esential în dezvoltarea comunității”.

„Am semnat de curând documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru un monument ce deservește Centrul de restauratori al Institului Național al Patrimoniului, aflat într-o stare gravă de degradare structurală și arhitecturală”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul de Externe de la Chișinău, întâlnire cu omologul polonez. Au fost analizate oportunitățile de îmbunătățire a colaborării economice

Investiția e inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top