Connect with us

Creșterea nejustificată a prețului motorinei în Suceava. Ce impact are asupra consumatorilor și a economiei locale?

pret motorina si benzina 1024x683 1 - Moldova Invest

Suceava

Creșterea nejustificată a prețului motorinei în Suceava. Ce impact are asupra consumatorilor și a economiei locale?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În ultima perioadă, locuitorii municipiului Suceava au fost martorii unei creșteri semnificative și neașteptate a prețului motorinei la mai multe benzinării din zonă

Prețul standard al motorinei a sărit brusc cu 7,50 de lei/litru, semnalând o scumpire majoră și nedreptificată pentru consumatorii locali. Această situație a stârnit îngrijorare în rândul comunității, deoarece pare că scumpirea nu are o bază solidă și vine în ciuda faptului că prețul barilului de petrol rămâne relativ stabil.

În municipiul Suceava, benzinării precum OMV, Mall și una dintre cele două stații Rompetrol au afișat prețuri de 7,51 lei/litru pentru motorină, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu perioada anterioară. Acest lucru a ridicat numeroase semne de întrebare în rândul consumatorilor cu privire la justificarea acestei scumpiri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 96 de milioane de lei pentru modernizarea și reabilitarea Palatului Administrativ din Suceava

Cu toate că prețul barilului de petrol se menține sub 85 de dolari, iar până acum două săptămâni motorina se vindea la prețuri mai mici, creșterea bruscă a prețului pare să nu aibă fundament în evoluția prețurilor la nivel global.

Este demn de menționat că această scumpire nu afectează doar buzunarele șoferilor, ci are un impact semnificativ asupra economiei locale și a populației în general. Odată cu creșterea prețurilor la carburanți, costurile de transport pentru companii cresc, iar aceste cheltuieli se pot transmite către prețurile bunurilor și serviciilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deputatul Gheorghe Șoldan: „Astăzi a fost aprobat în ședință de guvern proiectul privind indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Autostrada Pașcani – Suceava”

Astfel, se poate declanșa un lanț de creștere a prețurilor care afectează întreaga comunitate.

De asemenea, observăm că prețul motorinei superioare a depășit pragul de 8 lei/litru la mai multe stații de carburanți din Suceava. Această scumpire se adaugă presiunilor financiare deja existente pentru șoferi, făcând transportul cu autoturismul o opțiune din ce în ce mai costisitoare.

În contrast, prețul benzinei a rămas relativ stabil în această perioadă, variind între 7,19 și 7,26 lei/litru. Acest aspect poate reflecta o strategie a companiilor de carburanți de a-și menține o anumită cotă de piață prin menținerea prețurilor la benzină la un nivel accesibil.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Compania suceveană TehnoWorld a înregistrat o cifră de afaceri de 434,4 de milioane de LEI în 2023

Concluzionând, creșterea nejustificată a prețului motorinei în Suceava reprezintă o îngrijorare majoră pentru consumatori, economia locală și întreaga comunitate. Lipsa unei justificări solide pentru această scumpire ridică întrebări cu privire la motivația din spatele acestei decizii.

Dacă această tendință de creștere a prețurilor la carburanți continuă, impactul asupra populației și economiei va fi semnificativ, crescând costurile de trai și influențând prețurile altor bunuri și servicii.

Este important ca autoritățile relevante să monitorizeze atent această situație și să ia măsuri dacă se dovedește că există speculații în industria carburanților.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top