Connect with us

Cum au ajuns austriecii de la Raiffeisen patronii Bioenergy Suceava

bio energy suceava - Moldova Invest

Suceava

Cum au ajuns austriecii de la Raiffeisen patronii Bioenergy Suceava

Grupul românesc Adrem, cel mai important acționar al centralei pe biomasă de la Suceava, Bioenergy Suceava, a renunțat în final la participația în cadrul companiei, care a ajuns, indirect, în portofoliul băncii austriece Raiffeisen, care finanțase anterior proiectul

Adrem Invest a ieșit din acționariatul centralei pe biomasă de la Suceava, construită în deceniul trecut; cel mai mare acționar este, în prezent, un vehicul controlat de banca austriacă Raffeisen, a precizat, ieri, Corneliu Bodea, unul dintre acționarii și fondatorii Adrem.
Acesta a explicat că Raiffeisen a ajuns acționar pentru că în final s-a operaționalizat înțelegerea prin care, în cazul în care banca, ce a finanțat inițal o parte din proiect, nu își primește banii înapoi, devine acționar, pentru că împrumutul initial a fost garantat cu acțiuni.

“Uitându-ne în urmă, putem spune că a fost o investiție greșită, deși și azi acolo se produce cea mai ieftină gigacalorie din deșeuri din România”, a explicat Bodea.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiectul de lege privind energia eoliană offshore a fost finalizat de Guvern și a fost trimis spre adoptare Parlamentului

“A fost o  gaură neagră de la început, întâi din cauza rețelei de transport și distribuție a agentului termic, care a dat faliment după ce am făcut centrala. Apoi a venit o schimbare a legislației referioare la certificatele verzi pentru biomasă, care era folosită și de noi, dar și de nișe firme austriece care făceau conglomerate (Schweighofer, care a și fost acționar la centrală, dar și-a vândut între timp participația).

S-a apreciat că influența nostră în stabilirea prețului materiei prime era foarte mare, deci noi prin achiziția de deșeuri creșteam prețul deșeurilor, și printr-un ordin al ministrului Mediului, s-a decis să nu se mai acorde certificate verzi pentru 60% din deșeurile folosite de noi”, a spus Bodea.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Energiei dezvăluie costurile și necesitatea schemei de plafonare a prețului la energie în România

El a explicat că proiectul, la care Adrem deținea 49%, iar restul era deținut de Schweighofer și partereul inițial austriac cu care a fost construită, a intrat în “distress financiar” din această cauză, după care a avut loc o restructurare, “ceilalți acționari au fost destul de agresivi cu noi”, iar în final, după ce a plătit o parte din credit, a încheiat cu Raiffiesen un acord, prin care banca a preluat pachetul de acțiuni.

Holzindustrie Schweighofer ieșise din acționariatul centralei în 2019.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Zece școli "verzi" urmează să fie edificate în județul Suceava, iar alte patru unități de învățământ vor fi modernizate

Potrivit datelor Termene.ro, Bioenergy Suecava este deținută acum 99% de RZ RUMANIEN BETEILIGUNGS Gmbh.

Compania a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 128 de milioane de lei și o pierdere de 28 de milioane de lei. Invetiția în centrala de la Suceava a fost de 96 de milioane de euro.

Centrala de cogenerare, cu o capacitate de 30 MW electrici și 120 MW termici, a fost, la momentul în care a fot construită, cea mai mare unitate de acest fel din Europa.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top