Connect with us

Etapa a II-a a sistemului de transport ecologic metropolitan din Suceava, la un pas de aprobare

30 - Moldova Invest

Suceava

Etapa a II-a a sistemului de transport ecologic metropolitan din Suceava, la un pas de aprobare

Consiliul Local Suceava se pregătește să evalueze și să aprobe Studiul de Fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru cea de-a doua etapă a Sistemului de Transport Ecologic Metropolitan

Această propunere va fi supusă dezbaterii în cadrul ședinței ordonate de joi, 31 august. Proiectul de hotărâre conține detaliile documentației, care ocupă locul 12 în ordinea de zi a ședinței.

Investiția cuprinde o valoare totală estimată la 68,50 de milioane de lei, incluzând TVA, cu o durată de implementare prevăzută de 24 de luni.

A doua fază a proiectului vizează amenajarea unei autobaze la sediul TPL de pe strada Traian Vuia și achiziționarea a 15 autobuze electrice echipate cu un sistem de numărare a călătorilor, e-ticketing, supraveghere video, sistem audio și informare prin panouri matriceale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste un milion de euro vor fi alocați mai multor localități sucevene din Fondul de rezervă al Consiliului Județean 

Însă, acest proiect nu este dedicat doar municipiului Suceava, ci și altor localități cu care Suceava a stabilit parteneriate, inclusiv orașul Salcea și comunele Adâncata, Moara, Pătrăuți, Şcheia, Ipotești, Bosanci și Mitocu Dragomirnei.

Toate aceste comunități fac parte din Zona Urbană Funcțională (ZUF), iar inițiativa urmărește să completeze eforturile deja depuse în municipiul Suceava pentru a opera un sistem de transport public eficient în cadrul acestei zone.

Pe lângă aceste demersuri, în localitățile menționate vor fi implementate și alte facilități: 15 stații de alimentare pentru acumulatoare, 8 stații de transport, 8 automate de vânzare a biletelor și un centru de dispecerat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Google va începe producția de smartphone-uri în India. Primul model, Pixel 8, va fi lansat în 2024

Aceasta poate explica de ce peste jumătate din costul proiectului nu este destinat construcției propriu-zise, ci serviciilor și echipamentelor necesare. Această parte a proiectului are o valoare totală de 24,93 milioane de lei, incluzând TVA.

Dacă proiectul va primi aprobarea Consiliului Local, municipalitatea va căuta să obțină finanțare prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 4 – O regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă.

Obiectivul general al acestei inițiative este să creeze un sistem de transport metropolitan ecologic, reducând emisiile de dioxid de carbon și îmbunătățind fluiditatea traficului în Zona Urbană Funcțională.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deputatul PSD George Șoldan: „Contracte de aproape 11,7 milioane de lei din fonduri europene, semnate pentru comunele Arbore și Hănțești"

Merită menționat că Primăria Suceava a demarat licitația pentru prima fază a proiectului, care presupune achiziționarea a 50 de autobuze electrice destinate transportului metropolitan în comunitățile din ZUF Suceava, cu o valoare totală de peste 86 de milioane de lei fără TVA.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top