Suceava
În Orașul Vicovu de Sus va fi înființat un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar
Primăria Vicovu de Sus a demarat procesul de atribuire a contractului de construire a unui centru de colectare deșeuri prin aport voluntar (CAV)
Autoritățile locale din Vicovu de Sus reprezintă un model de bune practici în inițierea și realizarea de proiecte de investiții din fonduri europene, în scopul modernizării localității pe care o administrează. Respectul pentru mediu, interesul pentru realizarea unei dezvoltări durabile sunt concepte reflectate în proiectul de înființare a unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar.
Devenit operabil, CAV-ul va contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor localității, va rezolva complet problema deșeurilor menajere și va spori atractivitatea turistică a unei zone înzestrate de natură cu frumuseți deosebite.
Prin implementarea proiectului, în localitatea suceveană va fi rezolvată problema deșeurilor care nu pot fi colectate prin metoda „door-to-door”, fiind cunoscut faptul că în această categorie sunt incluse deșeuri care afectează în mod grav și pe termen lung mediul înconjurător.
Valoarea estimată a proiectului este de 2.235.36,.09 de lei. Termenul de execuție a lucrărilor este de 8 luni.
Implementarea proiectului va rezolva, în special, problema deșeurilor nebiodegradabile
Activitățile propuse prin proiect vor cuprinde investițiile necesare înființării unui centru de colectare prin aport voluntar ce vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări.
Proiectul presupune realizarea mai multor lucrări. Va fi construită o platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturismelor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor (cap tractor) care aduc și ridică containerele de mai sus.
O platformă betonată va fi ridicată pentru amplasarea containerelor de tip baracă. Proiectul include, de asemenea, achizționarea unei copertine pe structură metalică ușoară pentru protecția containerelor, a unui cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor).
O construcție ușoară tip container va conține un birou supraveghere, o magazie de scule și un grup sanitar. Un sistem de canalizare pentru colectarea apelor pluviale respectiv un separator de hidrocarburi va fi edificat.
Spațiu verde amenajat cu gazon și plantație de aliniament, perimetrală de protecție.
Amplasamentul va fi împrejmuit cu un gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisată cu acționare manuală. Vor fi amenajate parcaje pentru autovehicule, trotuare, jardiniere.
Proiectul este prevăzut cu instalații electrice pentru asigurarea iluminatului artificial de incintă. Stâlpi de iluminat și camere supraveghere (8 bucăți).Două scări mobile metalice (oţel zincat) pentru descărcarea deşeurilor în containerele deschise înalte
Experiența în lucrări similar și dovada existenței resurselor necesare realizării proiectului sunt criteriile avute în vedere la atribuirea contractului.
Proiectul va fi realizat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).