Consiliul Județean Suceava a aprobat, în ședința de astăzi, documentația tehnică și devizul general pentru eliminarea infiltrațiilor de apă și sistematizarea incintei superioare de la Cetatea de Scaun a Sucevei. Măsura vine ca urmare a constătării unor probleme grave care pun în pericol structura monumentului istoric
Lucrările de restaurare au fost sistate după ce s-au identificat infiltrații pe întreaga suprafață a zidului de incintă, unele zone aflându-se într-un stadiu avansat de degradare. Prin urmare, s-a impus eliminarea de urgență a infiltrațiilor pentru a proteja monumentul.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan:
„Nu ne permitem să ignorăm această problemă. Zidurile Cetății sunt afectate, iar lucrările de restaurare nu pot fi continuate în aceste condiții. Am vorbit și cu dl Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, și riscurile ca cetatea să fie grav afectată sunt foarte mari. De aceea, am decis să intervenim de urgență. Este o obligație pe care o avem față de patrimoniul nostru istoric, să protejăm acest monument pentru generațiile viitoare”.
Pentru a stopa infiltrațiile și a stabiliza terenul din incinta superioară a cetății, proiectul prevede următoarele lucrări:
- Executarea unei rețele de 26 de puțuri drenante verticale, cu adâncimi cuprinse între 12 și 14 metri, pentru captarea și evacuarea controlată a apelor din infiltrații;
- Impermeabilizarea suprafeței adiacente zidului de incintă și a celor interioare;
- Amenajarea unei rigole pentru colectarea și evacuarea controlată a apelor de suprafață;
- Construirea unor cămine pentru descărcarea apelor colectate;
- Realizarea unei alei placate cu piatră, decolmatarea barbacanelor existente și montarea unora noi, precum și sistematizarea verticală a terenului.
Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, într-o declarație pentru Moldova Invest, a subliniat importanța proiectului
„Punctul meu de vedere coincide cu al domnului Șoldan, pentru că, de fapt, ambele se bazează pe rezultatele unei expertize realizate anul trecut. Studiul geotehnic a arătat clar că sunt necesare aceste lucrări pentru eliminarea apei. Se vor efectua mai multe foraje la adâncimi cuprinse între 10 și 14 metri, iar soluția propusă a fost aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice.”
Valoarea totală a investiției este estimată la 15,95 milioane de lei, din care 12,76 milioane de lei sunt alocați pentru lucrările de construcție-montaj. Finanțarea proiectului va fi asigurată din bugetul județean, iar durata estimată de execuție este de 12 luni.