Connect with us

Interviu Moldova Invest cu primarul Mihai-Alin GÎRBACI: „Orașul DARABANI se dezvoltă prin finanțări europene. Fără acestea, proiectele s-ar bloca definitiv”

Girbaci primar Darabani - Moldova Invest

Suceava

Interviu Moldova Invest cu primarul Mihai-Alin GÎRBACI: „Orașul DARABANI se dezvoltă prin finanțări europene. Fără acestea, proiectele s-ar bloca definitiv”

Orașul Darabani se află într-un amplu proces de modernizare, susținut majoritar prin finanțări europene. Primarul Mihai-Alin Gîrbaci a acordat un interviu publicației Moldova Invest, în care a detaliat sursele de finanțare, proiectele aflate în derulare și importanța fondurilor europene pentru viitorul orașului

Proiectele, susținute de fonduri europene:

Mare majoritate din proiecte, cred că peste 60-70% din ele, sunt cu finanțare europeană. Sunt proiecte de diferite mărimi, din punct de vedere financiar, și multe dintre ele au un grad de dificultate mai mare în implementare. Dar lucrurile acestea ne fac să fim mai ambițioși și să perseverăm mai mult pentru dezvoltarea comunității noastre”, a declarat primarul Mihai-Alin Gîrbaci.

Edilul a explicat că orașul Darabani are, în acest moment, peste 35 de proiecte în diferite stadii de implementare: „Sunt proiecte aflate în stadiul de contractare, altele în execuție sau în faza de licitație. Ne aflăm într-un proces continuu de dezvoltare”.

Modernizarea Primăriei, un proiect esențial:

Printre proiectele prioritare ale administrației locale se numără reabilitarea sediului Primăriei Darabani, o clădire cu o vechime de peste 60 de ani. „Fiind situată în zona 0 a orașului, este cartea de vizită a comunității noastre. Am ales să depunem un proiect pentru eficientizare energetică și modernizare. Pe lângă aspectul fizic, ne propunem să creștem eficiența energetică și modul de lucru al administrației”, a explicat edilul.

Clădirea va fi dotată cu un sistem modern de ventilație integrată, atât pentru sezonul cald, cât și pentru cel rece, și va beneficia de lucrări de reabilitare de ultimă generație.

Investiții majore în infrastructură și educație

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană aprobă evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul Mecanismul de Redresare și Reziliență

În cadrul interviului, primarul a prezentat câteva dintre cele mai importante proiecte de investiții aflate în execuție:

  • Asfaltarea drumurilor: 18 km de drumuri finanțați de Anghia Salini;
  • Extinderea rețelelor de canalizare: 25 km de rețea nouă;
  • Modernizarea unităților de învățământ: readaptarea și modernizarea Liceului din Darabani, a Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” și a unei școli din satul Bajura;
  • Construirea unui centru de conectare pentru deșeuri cu acord voluntar;
  • Reabilitarea drumurilor agricole: 13 km finanțați prin AFIR;
  • Blocuri de locuințe: un bloc ANL înecat la 30-40% finalizare și un bloc de locuințe sociale aproape de final;
  • 9 km de pistă pentru biciclete, finanțați prin PNRR.

Importanța finanțărilor europene pentru Darabani

Primarul Mihai-Alin Gîrbaci a subliniat rolul esențial al fondurilor europene în dezvoltarea orașului: „Dacă de mâine s-ar opri toate finanțările europene, orașul Darabani s-ar bloca definitiv. Aproximativ 70% din proiectele noastre sunt finanțate de UE, iar fără aceste resurse, comunitatea noastră ar avea un viitor incert”.

Edilul a reafirmat angajamentul său față de parcursul european al României: „Țara noastră are nevoie de acest parcurs european 100%. Avem nevoie de aceste fonduri pentru a ne dezvolta și pentru a asigura un trai mai bun locuitorilor noștri”.

Cu zeci de proiecte aflate în derulare și o viziune clară pentru viitor, orașul Darabani se conturează ca un exemplu de dezvoltare locală prin accesarea fondurilor europene.

Proiectul de reabilitare a sediului primăriei orașului Darabani:

Screenshot 2025 03 17 140443 - Moldova InvestPrimăria Orașului Darabani, Botoșani, a lansat o licitație având ca obiect„Modernizarea și reabilitarea sediului primăriei orașului Darabani, județul Botoșani în scopul creșterii eficienței eneregetice”, proiect în valoare de 10.331.995,06 lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Începe construcția primului pod rutier la nivel de autostradă peste Prut, după 60 de ani

Primăria Darabani anunță demararea unui proiect amplu de consolidare, mansardare și eficientizare energetică a clădirii Acest proiect are drept obiectiv principal reabilitarea structurală și funcțională a imobilului, îmbunătățirea rezistenței seismice și crearea unor spații suplimentare prin extindere și modernizare.

Probleme identificate:

În urma expertizei tehnice, au fost constatate degradări la nivelul structurii și finisajelor imobilului, cauzate de factori precum intemperiile, lipsa întreținerii și acțiunea seismică. Printre principalele deficiențe identificate se numără:

  • Exterior: desprinderi de tencuială, infiltrații, degradarea finisajelor și a scărilor de acces, fisuri la nivelul soclului, probleme ale sistemului de preluare a apelor meteorice;
  • Interior: fisuri în finisaje, degradarea pardoselilor din parchet;
  • Acoperiș: lipsa unor elemente structurale esențiale (clești, contrafișe), necesitând refacerea completă a sarpantei.

Lucrări propuse:

  1. Consolidare, mansardare și eficientizare energetică
    • Desfacerea tencuielilor interioare și exterioare degradate;
    • Refacerea trotuarelor și scărilor de acces;
    • Dezafectarea instalațiilor afectate și recompartimentarea unor spații;
    • Desfacerea și înlocuirea elementelor de tâmplărie deteriorate;
    • Realizarea unui planșeu nou peste sala de conferințe, la cota +6,40m, pe grinzi și centuri din beton armat;
    • Construirea mansardei cu pereți portanți din zidărie de cărămidă GVP, cu planșeu din beton armat;
    • Instalarea unor centuri din beton armat la nivelul aticelor podului;
    • Construirea unei scări de acces la mansardă, cu rampe din beton armat;
    • Refacerea completă a acoperișului prin realizarea unei șarpante noi din lemn.
  2. Extinderea accesului principal (terasă fațada principală)
    • Construirea unui corp nou cu regim de înălțime parter + etaj, între axele 5-6;
    • Fundarea pe talpi din beton armat cu lățimea de 80 cm și înălțimea de 40 cm;
    • Realizarea unei structuri de rezistență din cadre din beton armat (stâlpi 35×35 cm, grinzi 25×35 cm, planșee 15 cm grosime);
    • Utilizarea betonului clasa C25/30 și a oțelului Bst500c (S500C) pentru armături.
  3. Extinderea accesului secundar (terasă fațada posterioară)
    • Construirea unui corp nou cu regim de înălțime parter, între axele 4-7’;
    • Fundarea pe talpi și elevatie din beton armat, cu pereti de 20 cm grosime;
    • Structura suprastructurii realizată din cadre din beton armat și planșee de 15 cm grosime.
  4. Realizarea accesului secundar pe fațada laterală stângă
    • Construirea unei incinte din beton armat pentru susținerea scărilor și a rampei de acces;
    • Pereti din beton armat de 20 cm grosime, armați longitudinal și transversal;
    • Placă pe sol din beton armat monolit de 10 cm grosime.
  5. Realizarea accesului secundar pe fațada laterală dreaptă
    • Construirea unei scări exterioare din beton armat pentru accesul la subsol, parter și etajul 1;
    • Sistem de fundare constituit dintr-un radier local de 40 cm grosime;
    • Pereți de susținere din beton armat de 25 cm grosime.
Moldova Invest îți recomandă și ...   La 5 luni de mandat, Gheorghe ȘOLDAN a prezentat stadiul celor mai importante proiecte de investiții ale județului

Valoare proiect și sursă de finanțare:

Valoarea investiției este estimată la 10.331.995,06 lei.  Sursa de finantare a investitiei este  POR și resurse de la bugetul local al Orasului Darabani.

Orașul Darabani traversează un amplu proces de modernizare, susținut în proporție de 70% prin finanțări europene. Cu peste 35 de proiecte în desfășurare, investițiile vizează infrastructura, educația, locuințele și administrația publică. Un proiect esențial este reabilitarea sediului Primăriei, pentru creșterea eficienței energetice și îmbunătățirea serviciilor administrative. Primarul Mihai-Alin Gîrbaci subliniază că fără fondurile UE, dezvoltarea orașului ar fi blocată, confirmând importanța parcursului european al României.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top