Connect with us

Licitație demarată pentru extinderea și modernizarea Spitalului Municipal Vatra Dornei: Proiect în valoare de peste 160 de milioane de lei

WhatsApp Image 2025 02 10 at 09.13.09 1957f550 - Moldova Invest

Suceava

Licitație demarată pentru extinderea și modernizarea Spitalului Municipal Vatra Dornei: Proiect în valoare de peste 160 de milioane de lei

Municipiul Vatra Dornei a lansat o licitație pentru lucrări de construcție destinate extinderii și dotării Spitalului Municipal Vatra Dornei. Contractul include servicii de proiectare, asistență tehnică, verificare și execuție lucrări, valoarea estimată fiind de 162.840.720,00 RON fără TVA

Primarul municipiului Vatra Dornei, Marius Râpan, a vorbit, într-un interviu acordat publicației Moldova Invest, despre importanța proiectului de extindere și modernizare a Spitalului Municipal Vatra Dornei, un demers esențial pentru locuitorii orașului și ai întregului bazin al Dornelor.

Un proiect esențial pentru 45.000 de locuitori din Bazinul Dornelor

Este un proiect extrem de important pentru întreaga comunitate, pentru că spitalul nu deservește doar municipiul Vatra Dornei, ci și întreaga zonă a Dornelor, adică aproximativ 45.000 de oameni. Problema majoră este distanța mare până la centrele medicale mari, cum sunt cele din Suceava, aflat la aproape 120 km, sau Bistrița, la aproximativ 90 km. Accesul la servicii medicale complexe este dificil, iar acest proiect va schimba radical situația„, a declarat Marius Râpan.

Un spital modern, dotat la standarde europene

Primarul a subliniat că spitalul actual funcționează într-o clădire construită în 1902, care nu mai corespunde cerințelor medicale actuale: „Clădirea este veche, construită din lemn, ceea ce ridică probleme majore din punct de vedere bacteriologic. Oricât s-ar investi în modernizare, nu putem ajunge la standardele necesare pentru desfășurarea unui act medical de calitate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O firmă din Botoșani va construi la Suceava un cămin pentru studenți cu peste 800 de locuri

Noua clădire a spitalului va avea demisol, parter și patru etaje, centralizând secțiile existente, care în prezent sunt dispersate în mai multe pavilioane: „De exemplu, secția de boli infecțioase este într-o clădire separată, iar maternitatea și secția de obstetrică-ginecologie sunt într-o altă locație. Prin acest proiect, le vom reuni sub același acoperiș, ceea ce va crește semnificativ eficiența și calitatea actului medical.

Locuințe destinate medicilor

Un alt aspect esențial este atragerea medicilor specialiști: „Chiar și în condițiile actuale, am reușit să atragem medici care efectuează intervenții chirurgicale și alte proceduri medicale avansate. Cu un spital modern, dotat corespunzător, vom putea aduce și mai mulți specialiști, iar acest lucru va asigura servicii medicale de calitate pentru comunitatea noastră.”

Pentru a sprijini acest demers, administrația locală investește și în locuințe destinate cadrelor medicale: „Un medic care vine la Vatra Dornei are nevoie nu doar de condiții moderne de lucru, ci și de un trai decent. Construim un bloc ANL și 10 apartamente dedicate medicilor, pentru a le oferi stabilitate și confort.

Beneficii majore pentru comunitate

Proiectul de extindere și modernizare a Spitalului Municipal Vatra Dornei este mai mult decât o necesitate, este o investiție strategică în sănătatea și bunăstarea locuitorilor. „Prin acest proiect, vom oferi servicii medicale de calitate aproape de casă, reducând nevoia de deplasare la spitale din alte județe și degrevând unitățile medicale supraîncărcate din Suceava și Bistrița. Este un pas esențial pentru viitorul sistemului medical din Țara Dornelor,” a concluzionat primarul Marius Râpan.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul Marcel Ciolacu admite întârzierile în accesarea fondurilor PNRR: „Anii 2025 și 2026 sunt definitorii”

Finanțare și Obiective

Proiectul este finanțat prin Programul Sănătate, în cadrul apelului „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor sprijinite prin POR 2014-2020 – operațiuni etapizate”. Contractul de finanțare nr. 26230 a fost semnat pe 17 iulie 2024, iar valoarea totală este de 1.136.889,58 lei, din care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui complex de servicii medicale moderne, care să îmbunătățească accesibilitatea și calitatea serviciilor medicale pentru locuitorii din Bazinul Dornelor, o zonă izolată, departe de centrele medicale mari. Implementarea acestui proiect va permite diagnosticarea rapidă și corectă a pacienților și va sprijini furnizarea unor servicii medicale la standarde europene.

Caracteristici Tehnice ale Proiectului

Imobilul destinat extinderii este situat în intravilanul municipiului Vatra Dornei, într-o zonă protejată, la mai puțin de 100 de metri de mai multe edificii monument istoric. Construcția va avea un regim de înălțime S+P+8E, cu o suprafață utilă totală de 9.203,33 mp și o arie desfășurată construită de 12.661,14 mp.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Consiliul Județean Suceava sprijină cu 1,2 milioane de lei reabilitarea clădirii de patrimoniu „Casa Tatos” din Fălticeni

Printre principalele funcțiuni ale noii clădiri se numără:

  • Subsol – spații tehnice și depozitare;
  • Parter – Compartiment Primiri Urgențe (CPU);
  • Etaj 1 – Bloc operator și Anestezie-Terapie Intensivă (ATI);
  • Etaj 2 – Chirurgie generală;
  • Etaj 3 – Bloc nașteri, laborator și sterilizare;
  • Etaj 4 – Obstetrică-Ginecologie;
  • Etaj 5 – Pediatrie;
  • Etaj 6 și 7 – Medicină Internă, cu compartimente de neurologie și cronici.

Capacitatea Spitalului

Extinderea unității sanitare va permite organizarea unui număr total de 165 de paturi, structurate pe secții astfel:

  • 6 paturi în Compartimentul Primiri Urgențe;
  • 75 paturi pentru Medicină Internă, incluzând 8 paturi pentru Neurologie și 8 pentru pacienți cronici;
  • 24 paturi pentru Obstetrică-Ginecologie;
  • 6 paturi pentru Neonatologie;
  • 18 paturi pentru Pediatrie;
  • 30 paturi pentru Chirurgie Generală;
  • 6 paturi pentru ATI.

Implementare și impact

Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, între 1 ianuarie 2024 și 30 iunie 2025. Prin această investiție, autoritățile locale își propun să modernizeze infrastructura medicală, oferind servicii de sănătate adaptate nevoilor populației.

Extinderea Spitalului Municipal Vatra Dornei va contribui semnificativ la creșterea calității actului medical și la dezvoltarea unei rețele de sănătate bine dotate, esențiale pentru regiunea Bazinului Dornelor.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top